Judecătoria Fălticeni și-a deschis porțile de Ziua Justiției: 300 de elevi și profesori din municipiu au vizitat instituțiaActualitate

Judecătoria Fălticeni și-a deschis porțile de Ziua Justiției: 300 de elevi și profesori din municipiu au vizitat instituția

       Accesări: 1279

Momente de sărbătoare pentru toată suflarea din justiție. Astăzi magistrații din România au marcat Ziua Europeană a Justiției, eveniment celebrat la data de 25 octombrie. La instanțe şi Parchete au fost organizate manifestări de tipul „porţi deschise”, pentru ca publicul să poată vedea cum funcționează justiția.

În acord cu restul acțiunilor din țară la Judecătoria Fălticeni s-a organizat un eveniment similar prin care s-a dorit ca justiția să fie adusă mai aproape de cetățeni.

Clădirea instanței a devenit pentru câteva ore gazda mai multor elevi de gimnaziu și liceu din municipiu.

Dornici să afle cât mai multe informații, 300 de școlari din învățământul preuniversitar, împreună cu 13 profesori, au trecut pragul Judecătoriei Fălticeni. Elevii au făcut un tur al instituției, cu vizitarea punctelor importante ale obiectivului.

Irina Maria Ghiduc, președinta Judecătoriei Fălticeni, le-a vorbit oaspeților despre farmecul meseriei de magistrat și le-a oferit câteva exemple de cazuri concrete în care minorii au săvârșit fapte care intră sub incidența legii.

În completarea evenimentului, lucrătorii din justiție au dorit să marcheze ziua de astăzi printr-o întrecere literară și o prezentare de desene. Elevii de liceu au avut de realizat un eseu argumentativ cu tema ”Doar respectând legea suntem liberi”, în timp ce elevii de gimnaziu au avut libertatea de a-și exprima viziunile prin intermediul unei expoziții grafice cu tema ”Justiția prin ochi de copil”, liceenii fiind îndrumați de profesoara Anca Șoldănescu.

Selecția celor 20 de eseuri i-a revenit unei comisii din cadrul instanței care a decis ca premiul I să fie acordat elevei Bianca Lavinia Gherman (clasa a X-a E, Colegiul Național ”Nicu Gane”, profesor îndrumător Daniela Pavel).

Premiul II a fost obținut de Ovidiu Boambă (clasa a XI-a A, Colegiul Național ”Nicu Gane”, profesor îndrumător Maria Lemnariu), premiul III fiind câștigat de Diana Camelia Spiridon (clasa a XI-a K, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu”, profesor îndrumător Anca Oprișanu), iar mențiune de către Andrada Ioana Hornung (clasa a X-a E, Colegiul Național ”Nicu Gane”, profesor îndrumător Daniela Pavel).

Lucrarea desemnată câștigătoare va fi publicată joi de cotidianul Cronica de Fălticeni.

Președinta Judecătoriei Fălticeni a ținut să mulțumească tuturor profesorilor dar și directorilor de la Colegiile ”Nicu Gane” și ”Mihai Băcescu” pentru implicare și participarea elevilor la Ziua Europeană a Justiției.

ȘTIRI