Joia Mare din Săptămâna PatimilorReligie

Joia Mare din Săptămâna Patimilor

       Accesări: 333

În sinaxarul Bisericii Ortodoxe astăzi este Joia Mare. Dimineața se oficiază în lăcașuri Sfânta Liturghie, iar după aceasta se face pomenirea morților. Seara credincioșii sunt chemați să asiste la slujba Deniei celor 12 Evanghelii, un moment unic în anul bisericesc.

În Joia Mare se prăznuiesc Cina cea de Taină, Rugăciunea din gradina Ghetsimani și vinderea Domnului Iisus Hristos de către Iuda.

Pentru ortodocși ziua de astăzi este cea mai importantă, pentru că joia dinaintea Învierii Domnului a fost instituită Sfânta Împărtășanie. Tradiția creștină credință populară spune că cine se împărtășește în Joia Mare din Săptămâna Patimilor rămâne împărtășit tot anul.

Tot astăzi se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos. Acesta va fi o adevărată pildă de smerenie: „Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori ca să spălați picioarele unii altora. Că v-am dat vouă pildă, că precum v-am făcut Eu vouă, sa faceți și voi.”(IOAN 13,12-15).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Tot în această zi are loc Cina cea de Taină, în cadrul căreia Iisus frânge pâinea și le-o împarte ucenicilor săi alături de un pahar de vin, acestea reprezentând trupul și sângele Său.

Potrivit tradiției ortodoxe, din Joia Mare până în ziua de Paști nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toacă.

În tradiția românească, Joia Mare se mai numește Joia Patimilor sau Joia Neagră. Aceasta zi este cunoscută, totodată, ca ziua în care se înroșesc ouăle. Se spune că ouăle înroșite azi nu se strica tot anul.

În Joia Mare preoții din biserici și mănăstiri fac ultima pomenire a morților din Postul Mare. Se ține ca de obicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtând crucea lui Iisus în spate și zicând: „Astăzi a fost spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape”.

ȘTIRI