Jandarmeria va primi arme cu tranchilizanteNațional

Jandarmeria va primi arme cu tranchilizante

Elemente de noutate pentru cei care asigură paza publică. Jandarmeria Română urmează să fie dotată pentru prima oară cu arme cu tranchilizante. Decizia vine pe fondul lipsei de mijloace rapide și eficiente de intervenție, atunci când situația o impune.

Armele vor fi folosite asupra animalelor sălbatice și domestice, deoarece jandarmii nu dispun de dotările necesare, de cele mai multe ori aceștia folosind clasica metodă de producere a unor zgomote puternice.

Decizia vine după cazul de la Sibiu, când un urs rătăcit prin oraș a fost împușcat. Atunci autoritățile au acţionat în grabă, este concluzia ministrului de Interne.

Pentru ca astfel de episoade să nu se mai repete, guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență prin care Jandarmeria va fi dotată cu arme cu tranchilizante pentru a fi folosite asupra animalelor sălbatice.

„Având în vedere prevederile legale actuale, deşi jandarmii se deplasează la faţa locului, aceştia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective.”, se arată în nota de fundamentare elaborată de Ministerul Afacerilor Interne. „În condiţiile date, de cele mai multe ori, se apelează la producerea unor zgomote puternice pentru a alunga animalele, fără ca printr-o astfel de acţiune să fie eliminat riscul apariţiei altor situaţii potenţial periculoase; tranchilizarea animalului, în vederea relocării, ar fi o soluţie adecvată la situaţiile menţionate”.

M.A.I. precizează că la percheziţiile domiciliare sub coordonarea organelor de urmărire penală, au existat situaţii în care pătrunderea în locaţiile respective a fost îngreunată de prezenţa unor câini din rase agresive, uneori special dresaţi pentru paza unor imobile sau protecţia proprietarilor acestora.

În aceste condiţii a fost necesară asigurarea prezenţei la faţa locului a unor persoane dotate cu arme cu tranchilizante care să intervină asupra animalelor respective, fapt ce a acordat persoanelor certate cu legea timpul necesar pentru distrugerea unor probe importante, necesare tragerii lor la răspundere.

Tranchilizarea se va putea utiliza de către jandarmi şi pentru protejarea animalelor care sunt prinse în capcanele unor braconieri sau aflate în alte situaţii în care propria viaţă sau integritate corporală le este pusă în pericol.

Prin completarea propusă se asigură cadrul legal pentru dotarea jandarmilor cu arme cu gloanţe de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante şi alte mijloace de protecţie şi de imobilizare.

Armele cu tranchilizante şi celelalte mijloace specifice de intervenţie împotriva animalelor se vor folosi de către jandarmi în condiţii care permit protejarea atât a oamenilor cât şi a animalelor, numai după pregătirea temeinică a personalului care le utilizează.

ȘTIRI