Iustina Crăciun participă la ultima olimpiadă internaționalăEveniment

Iustina Crăciun participă la ultima olimpiadă internațională

       Accesări: 57

Olimpica de aur a României se va desparte în curând de atmosfera competițiilor de talie internațională. Multiplă medaliată, fălticeneanca Iustina Crăciun participă zilele acestea la ultima Olimpiadă Internațională de Astronomie și Astrofizică (OIAA). Anul acesta ea încheiat cu brio atât anul școlar cât și examenul de bacalaureat.

Concursul de acum este mai special pentru Iustina, nu doar pentru că evenimentul are loc foarte aproape de locul și în țara natală, ci pentru că ea își apară poziția de medaliată cu aur, câștigată la olimpiada din 2013.

Olimpiadă Internațională de Astronomie și Astrofizică este găzduită de municipiul Suceava, deschiderea oficială având loc sâmbătă seara la Cetatea de Scaun. Astăzi, 4 august, concursul a demarat cu proba observaţională desfăşurată la Planetariul Suceava. Mâine are loc proba teoretică, iar joi, 7 august, este programată proba analizei datelor. Vineri, 8 august, la Mănăstirea Dragomirna va fi susținută etapa observaţională în teren.

Ultima probă, cea pe echipe, se va desfăşura în sala de sport a Complexului ”Ariniş” din Gura Humorului. Pe 11 august are loc ceremonia de premiere.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La a opta ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică participă 200 de concurenți din 37 de țări. Concursul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava,  în parteneriat cu Societatea Ştiinţifică Cygnus Suceava.

Iustina Crăciun este unul din cei 10 ași pe care România îi etalează la OIAA. Județul nostru are doi reprezentanți în lotul olimpic de anul acesta.

Fosta elevă a Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” se numără printre pretendenții la medalia de aur. Anul trecut, în aceiași competiție internațională, Iustina Crăciun a fost premiată cu două medalii de aur în Grecia, una în clasamentul individual şi una pentru cele mai bune si mai complete rezolvări de probleme pentru creativitate şi inventivitate.

Palmaresul olimpicei din Fălticeni include medalii de bronz la concursurile internaționale din Crimeea (2010), Polonia (2011) şi Brazilia (2012).

De asemenea, în luna aprilie, anul acesta, Iustina Crăciun a primit medalia de aur din parte Societății Române de Fizică și mențiune din parte Ministerului Educației Naționale, în urma rezultatelor obținute la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică.

ȘTIRI