ITM Suceava a intensificat controalele pentru diminuarea muncii la negruActualitate

ITM Suceava a intensificat controalele pentru diminuarea muncii la negru

       Accesări: 76

Potrivit unei informări a Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, în primul semestru al acestui an a crescut cu 70% numărul controalelor pe linia diminuării fenomenului de muncă fără forme legale.

În şase luni din 2014 au fost efectuate 2607 controale, comparativ cu primul semestru al anului 2013 când au fost efectuate 1842 de controale. Au fost sancţionaţi 441 de angajatori, 32 dintre aceştia pentru muncă fără forme legale.

Un număr de 71 de persoane au fost depistate fără forme legale de angajare. În cazul altor 98 de persoane, contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă al salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii. Contractele individuale de muncă a 1097 de persoane au ajuns în registrul general de evidenţă al salariaţilor fără respectarea termenului legal. Au fost depistate şi două infracţiuni la Codul Muncii, pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă.

Cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii ITM pentru muncă fără forme legale a fost de 400.000 de lei, ceea ce reprezintă 43% din totalul amenzilor. Cu toate acestea, numărul sancţiunilor este în scădere. Dacă în primul semestru din 2013 au fost depistate 105 persoane fără forme legale de angajare, până la sfârşitul lunii iunie, în acest an, au fost depistate doar 71 de persoane în această situaţie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

ȘTIRI