Ioan Grosaru a fost comemorat la Păiseni. S-au împlinit nouă ani de la tragedia din IrakEveniment

Ioan Grosaru a fost comemorat la Păiseni. S-au împlinit nouă ani de la tragedia din Irak

       Accesări: 982

ioan_grosaruPe data de 21 septembrie 2016 s-au împlinit nouă ani de la moartea Sublocotenentului (pm) Ioan Grosaru, în teatrul de operaţii din Irak.

În timpul unei misiuni de patrulare, TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.

Deși putea să se salveze după ce TAB-ul a luat foc, pentru că era primul în ordinea ieşirii din TAB, Grosaru şi-a ajutat cei cinci colegi să iasă afară, iar când a venit rândul său muniția din interior a explodat.

Ion Grosaru a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României ” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. A fost înmormântat pe o colină din Păiseni, unde se găseşte şi troiţa satului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Sâmbătă, 24 deptembrie 2016, Asociaţia Cultul Eroilor – Filiala Suceava l-a comemorat pe erou, la Păiseni, în comuna Cornu Luncii, cu sprijinul comunității locale.

ioan-grosaruMaistrul miliar Dumitru Davidel a remomorat cu emoție cei nouă ani care s-au scurs de la jerfa eroului, eforturile care s-au făcut pentru amenajarea complexului memorial, a casei memoriale, demersurile în urma cărora școala din sat a primit numele lui Ion Grosaru, dar și editarea volumelor de poezie pe care militarul le-a lăsat în manuscris (“Pasărea de ceară” şi “Chemare din necunoscut”, cărţi lansate la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni).
“Este un erou pe care trebuie să-l păstrăm în memorie şi să-l comemorăm aşa cum se cuvine. A fos şi un poet de seamă, sunt cărţi editate şi multe mansuscirse nepublicate încă. Ioan Grosaru a scris cea mai lungă poezie din literatură românească care a fost publicată, poezia Vulturul, cu 285 de strofe.

La comemorarea de la Păiseni au fost prezenți: col. dr. Elena Popescu, consilier al Ministrului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Suceava, cei cinci militari, colegi ai eroului, salvaţi din TAB, delegaţii din partea Brigăzii 18 Infanterie Banat Timişoara, a Batalionului Logistic Mureşul Timişoara, a Unităţii de Aviaţie Timişoara, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, elevi din comuna Cornu Luncii, invitaţi din partea autorităţilor locale şi centrale.

ȘTIRI