Invitație la PreuteștiCultură

Invitație la Preutești

       Accesări: 511

Este duminică, 10 iunie. Început de vară. Minunată dimineață cu cer senin, mângâieri de zefir însoțite de trilurile păsărilor din înalt de cer senin sau de pe crengile arborilor, dintre frunzele de un verde pur, neatins încă de arșița soarelui…

Toată această frumusețe te îndeamnă să o trăiești din plin. Așă că, după o noapte petrecută alături de prietena mea, Insomnia, am hotărât să dau curs invitației domnului Dumitru Simion, colonel în rezervă, dar și autorul unui număr apreciabil de volume în proză, presărate din loc în loc cu versuri; învitație pentru a participa la lansarea celui mai recent volum al său, intitulat “Valori din Preuteștii Sucevei”.

Hotărâtă, m-am așezat la volan, avându-l alături pe soțul meu, dar și pe cele două doamne, mânuitoare de condei, Saveta Vărăreanu și Lenuța Rusu și am pornit către Preuteștii Fălticenilor sau Mica Florență, așa cum i se spunea odată urbei noastre.

După bucuria drumului ce trece peste calea ferată, o ia la stânga și te duce întins, printre arbori și coline verzi, către sat. Astfel  am ajuns repede în fața celor două clădiri noi, Căminul Cultural și Biblioteca, am parcat mașina la umbra deasă a unui arbore tânăr, pentru a o feri de arșița necruțătoare a soarelui, dar până la urmă acesta m-a tras pe sfoară, a urcat încet, dar sigur către bolta cerească, furându-mi umbra și mutând-o în partea opusă încât, biata mașinuță a mea, închisă la culoare, s-a încins oferindu-ne la plecare o baie de aer fierbinte, ca de saună, dar nedorită de noi. În sfârșit…

Am pătruns în sala Căminului Cultural, nu pe ușa principală, necunoscând configurația clădirii, ci prin cea care ne-a plimbat prin fața meselor pline cu gustări, iar acestea ne-au trecut aroma pe sub nas. Bună primire!

Sala mare ne-a întâmpinat cu rumoarea specifică unor astfel de întruniri și, printre cei care o produceau, am recunoscut mulți concitadini. Cei mai mulți erau din numeroasa familie Simion, dar și mânuitori de condei, precum domnii Alexa Pașcu, Vasile Moroșanu, Vasile Bulboacă, dar și Costel Befu de la Dolhești, precum și alții pe care nu îi cunosc.

Domnul Simion, vizibil marcat de emoția inerentă evenimentului, ne-a întâmpinat bucuros, conducându-ne către locurile noastre. Ne-am așezat, am privit în față la masa lungă, lungă a prezidiului, frumos aranjată cu vaze cu flori, cărți și sticle cu apă minerală; ne-am uitat în dreapta, în stânga și ne-am pus pe așteptat…oaspeții care aveau să vină tocmai de la Iași.

Și am așteptat… și am așteptat cuminți la început, dar din ce în ce mai încălziți și nerăbdători; eu tot cu coada ochiului către soțul meu, care nu se simțise prea bine în ultimul timp.

Ei, dar după nici două ore de așteptat, au apărut și invitații de la Iași! Ce să zic? Aceștia au meritat așteptarea noastră, deoarece cunoscutul om de cultură, domnul Grigore Ilisei, scriitor, publicist, deținător de funcții în domeniul cultural, întotdeauna este primit cu respect, cu bucurie și prețuire, mai ales de către noi, fălticenenii, considerându-l unul dintre fiii urbei noastre, reprezentant de frunte al micii Florențe.

Cei care i s-au alăturat au fost: Casian Maria Spiridon – scriitor, președintele Uniunii Scriitorilor Români, Filiala Iași; Marius Chelaru – scriitor, redactor șef adjunct la Revista Convorbiri Literare; Emilian Marcu – scriitor, critic literar; Nicolae Busuioc – scriitor și Valentin Talpalaru – scriitor și critic literar.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI