Invatatorii din Falticeni pot accesa pe internet manualele digitale pentru clasele I si a II-aEducație

Invatatorii din Falticeni pot accesa pe internet manualele digitale pentru clasele I si a II-a

       Accesări: 61

Începând de miercuri, 15 octombrie, cadrele didactice, elevii, părinţii şi publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I şi a II-a, în format digital, direct de pe site-ul manuale.edu.ro. Până la achiziţionarea pachetului manual print – manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Noile manuale şcolare pentru clasele şi a II-a au fost aprobate de MEN: „Matematica şi exploarea mediului” pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba română”, clasa a II-a, „Comunicare în limba modernă – Limba engleză” pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba maternă maghiară”, clasa I şi „Comunicare în limba română pentru minorităţi”, clasa I. Pentru disciplina „Comunicare în limba română”, clasa I, contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, MEN aşteaptă decizia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor.

În perioada 16 – 22 octombrie, cadrele didactice din învăţământul primar vor alege din oferta existentă, manualele adecvate nivelului de pregătire a clasei.

Comenzile pentru manualele în format print şi digital vor fi făcute de către şcoli și transmise inspectoratelor şcolare judeţene şi Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La finalul procesului de centralizare a cererilor, CNEE va încheia contracte cu ofertanţii care au câştigat licitaţia, în vederea achiziţionării manualelor solicitate de către unităţile de învăţământ. Editurile vor tipări şi distribui manualele către inspectoratele şcolare judeţene.

“Noile manuale sunt parte a unui proces de modernizare a educaţiei, de adaptare a ei la realităţile societăţii contemporane. Procesul de actualizare și modernizare a manualelor se desfășoară în paralel cu revizuirea programelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar.

Manualele pentru clasele I şi a II-a sunt, aşadar, o consecinţă firească a aplicării noului curriculum. Noile manuale au şi o componentă digitală, însă varianta digitală nu înlocuieşte manualul tipărit.

Cele două variante ale manualelor (print şi digital) funcţionează în paralel. Introducerea formatului digital este un pas în plus pe care MEN îl face pentru adaptarea învăţământului românesc la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare – învăţare.

Manualele digitale au un grad mai mare de interactivitate, sporind gradul de interes al elevilor şi contribuind la creşterea calităţii şi performanţelor actului educaţional. Un alt avantaj al noilor manuale este că acestea prezintă mai multă rigoare în privinţa calităţii conţinutului.

Viabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale.

ȘTIRI