Inundații în zona de munte din județul SuceavaRural

Inundații în zona de munte din județul Suceava

       Accesări: 375

Duminică, de la prima oră a dimineţii, 60 de pompieri militari de la subunităţile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Suceava, au intervenit cu 9 autospeciale şi 6 motopompe (din care una de mare capacitate) pentru continuarea operaţiunilor de evacuare a apei. Pompierii au fost sprijiniţi de 8 lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, 8 poliţişti şi 3 lucrători ai SGA Suceava.

Operaţiunile de evacuare a apei s-au desfăşurat toată ziua de duminică.

Motopompa de mare capacitate a funcţionat fără oprire, evacuându-se peste 5.000 de metri cubi de apă din gospodăriile inundate. Astfel, a fost evacuată apa din toate locuinţele afectate, rămânând inundate doar beciurile şi subsolurile acestora.

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit cu material exploziv asupra formaţiunilor de gheaţă de pe râul Bistriţa, în zonele Chiliei şi Dorna Arini.

În aceste zone, au fost detonate 10 încărcături, în 5 reprize, folosindu-se 20 de kilograme de trotil şi 34 de kilograme de dinamită. În urma distrugerii, tendinţa debitului apei în zonele respective este de scădere. Operaţiunile pirotehniştilor vor continua şi pe parcursul zilei de luni, 6 februarie a.c., când în sprijinul pompierilor militari suceveni vor veni două echipe pirotehnice de la ISU Botoşani şi de la ISU Bacău.

Zonele afectate de inundaţii au fost monitorizate de către conducerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv prefectul – Constantin Harasim şi subprefectul judeţului – Ionuţ Creţuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava – Gheorghe Flutur şi inspectorul şef al ISU Suceava.

Duminică seară, în jurul orei 20:00, SGA Suceava a informat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, activat la sediul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, despre faptul că debitele râurilor Dorna şi Bistriţa este în scădere.

***

Urmare a temperaturilor crescute şi a precipitaţiilor sub formă de ploaie din ultima perioadă, pe parcursul zilei de 4 februarie 2017. s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina” Suceava.

Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii. Apa revărsată din albia râurilor a afectat 16 case, 33 de anexe şi 18 curţi, toate din municipiul Vatra Dornei. De asemenea, 4 turişti au fost evacuaţi de la o pensiune, care era în pericol să fie inundată.

Despre pericolul producerii de inundaţii au fost anunțați membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi toate primăriile din zona ameninţată, urmând ca preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să asigure permanenţa la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale. Echipaje ale lucrătorilor SGA, ale pompierilor militari şi ale poliţiştilor au monitorizat permanent zonele, operaţiune care, de altfel, este efectuată pe toată perioada sezonului rece.

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari suceveni, Instituţiei Prefectului, SGA, Poliţiei şi Jandarmeriei.

În zona Vatra Dornei s-au deplasat subprefectul Ionuţ Creţuleac şi generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul şef al ISU Suceava.

Un număr de 30 de pompieri militari au intervenit cu 3 autospeciale şi 4 motopompe, pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile. Au mai intervenit lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, cu primarul şi viceprimarul municipiului, precum şi primarul şi voluntari ai comunei Dorna Candrenilor, cu utilaje şi accesorii specifice.

Echipajele structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă au rămas mobilizate în teren în sprijinul populaţiei şi pe timpul nopţii.

Din ordinul prefectului Constantin Harasim, în această dimineață, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava se va deplasa la Vatra Dornei pentru a interveni cu material exploziv asupra podului de gheaţă de pe râul Bistriţa.

ȘTIRI