Intervenție jalnică la mormântul maestrului Ion Irimescu. Monument șlefuit cu polizorul și albit cu var lavabilLocal

Intervenție jalnică la mormântul maestrului Ion Irimescu. Monument șlefuit cu polizorul și albit cu var lavabil

Un gest incalificabil i-a pus pe jar pe zeci de localnici, dar mai ales pe oamenii de cultură. Maestrul Ion Irimescu se întoarce în mormânt după ce un binevoitor local i-a „restaurat” mormântul! Un bărbat de 50 de ani din Fălticeni a intervenit cu un polizor unghiular pe fețele pietrei funerare, după care i-a aplicat câteva straturi de var lavabil alb.

Autorul este Dorel Zancu, acesta afirmând că „cineva” care l-a cunoscut pe maestrul Irimescu i-ar fi solicitat personal să renoveze piatra funerară. El a filmat activitatea de la mormânt, pe care a publicat-o pe propriul cont de socializare.

Fălticeneanul nu a făcut altceva decât să și-i ridice în cap pe localnicii care apreciază opera celui supranumit „Patriarhului artelor românești”.

Veniți să-i aprindă marelui sculptor o lumânare, în zilele premergătoare sărbătorilor pascale, admiratorii artistului au avut surpriza să descopere o schimbare totală a monumentului funerar din cimitirul Bisericii din Oprișeni.

Opera de artă, pe care Ion Irimescu și-a proiectat-o încă din timpul vieții, pentru a-i fi piatră de căpătâi în veșnicie, și-a pierdut strălucirea în urma unei intervenții neautorizate.

Patina timpului, ceea ce în artă oferă valoare artistică unui monument, a dispărut după o execuție sumară. Piatra de marmură a fost slefuită cu polizorul apoi a fost zugrăvită cu var alb, inclusiv sculptura de pe monument!

Totul s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, pe data de 4 aprilie 2017.

Bunele intenții au transformat un veritabil monument de artă într-o lucrare funerară comună.

Vestea a ajuns și la conducerea Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, iar instituția a făcut sesizare la Poliția municipală Fălticeni.

Intervenția din Cimitirul Oprișeni, executată fără acordul parohiei sau a unei persoane cu expertiză în conservarea operelor de artă, readuce în memorie o acțiune similară din Cimitirul Eroilor „Grădini”. În urmă cu câțiva ani, statuia ostașului a fost vopsită cu albastru de persoane care erau convinse că au făcut un lucru normal.

Contactat de jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni, fălticeneanul Dorel Zancu spune că acum regretă intervenția și că își va repara greșeala după Paști, când va curăța monumentul funerar de vopseaua lavabilă.

Facebook Comments

ȘTIRI