Întâlnire în cadrul proiectului ”Cultural Diversity Beyond Borders” la Colegiul „Vasile Lovinescu” FălticeniEducație

Întâlnire în cadrul proiectului ”Cultural Diversity Beyond Borders” la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

       Accesări: 536

În perioada 11-14 aprilie 2016, o delegație din Slovenia formată din 6 elevi și 3 cadre didactice a vizitat Fălticeniul, în cadrul proiectului ”Cultural Diversity Beyond Borders”, proiect bilateral desfășurat în cadrul ACES (Academy of Central-European Schools) initiativă a Erste Foundation, coordonată de Interkulturelles Centrum (Viena) în cooperare cu  Nadácia Slovenskej sporitel’ne (Bratislava, Slovacia).  Inițiativa se bucură de sprijinul ministerelor educației din toate cele 15 țări participante (Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) și este asociată Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR), Axa Prioritară 09 ”People&Skills”.

Proiectul se află la a opta ediție, a treia pentru școala fălticeneană, la fel și pentru partenerii din Slovenia, Šolski Center Celje.

Oaspeții au participat la activitățile organizate în școală și în județul Suceava, au avut ocazia să cunoască sistemul de învățământ din România, atracțiile turistice ale Bucovinei, dar și problemele care au stat la baza colaborării prin prezentul proiect, a cărui temă a fost integrarea și valorificarea potențialului creativ al elevilor cu părinți plecați în străinătate sau care au revenit în țară după o perioadă de școlarizare în alte țări europene. Au fost întâmpinați cu deosebită căldură, cu binecunoscuta ospitalitate românească, și s-au legat prietenii trainice, care vor fi, sperăm, valorificate prin colaborări ulterioare.

Pe lângă activitățile de autocunoaștere, dezvoltare personală și lucru în echipă, la care au participat elevii și profesorii vizitatori și colectivul compus din 10 cadre didactice și 40 elevi ai școlii gazdă, s-a lucrat și la câteva din produsele proiectului: s-au confecționat ornamente de Paște, care au fost vândute în școală în scopuri caritabile,  s-au ales fotografii pentru un calendar al proiectului, s-au pus bazele unui mini-glosar în engleză, română și slovenă al termenilor legați de migrația internațională. Oaspeții au fost invitați și la o activitate sportivă care era în derulare în sala de sport a școlii, „Atitudine responsabilă într-un mediu sănătos”, la care au concurat și au fost răsplătiți cu tricouri și diplome de participare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De asemenea, s-au făcut pregătiri pentru raportul final și pentru prezentarea proiectelor, care va avea loc la Senec, în Slovacia, între 31 mai-3 iunie, unde vor participa câte un elev și un profesor de la fiecare școală care are proiecte derulate în această ediție – un total de 100 școli din 15 țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

Acest gen de proiecte, care stimulează colaborarea între școli din spațiul UE dar și al țărilor candidate, este binevenit pentru elevii dar și pentru instituțiile din diferite țări europene. Metodele folosite, dar și experiențele acumulate, vor fi integrate în activitatea curentă a celor două școli participante și vor sta la baza unor proiecte viitoare, care să valorifice potențialul creativ și dorința de comunicare a elevilor.

prof. Cristina Buta, responsabil de proiect

ec.Carmen Lăcătușu, responsabil proiecte europene

ȘTIRI