Instituțiile publice din Suceava au implementat 31% dintre instrumentele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilitățiRural

Instituțiile publice din Suceava au implementat 31% dintre instrumentele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități

       Accesări: 248

InfoCons a realizat un studiu comparativ, pe baza studiilor din 2015 și 2018, cu privire la accesibilizarea spațiilor instituțiilor publice din România, din Primăriile reședință de județ.

Instrumentele de accesibilizare a spațiilor publice, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor cu diverse dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, cu capacități fizice și senzoriale diminuate ca urmare a unor afecțiuni), sunt prevăzute în Legea 448/06.12.2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Instrumentele de accesibilizare în conformitate cu legislația în vigoare pot fi: parcări, rampe de acces, lift adaptat, bare de susținere, scaune speciale în sălile de spectacole, toalete adaptate, interpret, amplificator audio, transport comun, trotuare, semafoare, treceri de pietoni, echipamente pentru nevăzători, covoare tactile, plăcuțe de accesibilizare în limbajul Braille și microbuze speciale pentru copii.

Din punct de vedere al procentajului instrumentelor de accesibilizare implementate în anul 2018, rezultatele studiului arată că 56% dintre acestea au fost implementate de instituțiile publice din Zalău și Sibiu.

Urmează instituțiile publice din Piatra Neamț, Arad și  București (Sectorul 6) – 43%;  Craiova, Ploiești, Deva, Slobozia, Târgoviște, Vaslui, Sectorul 1 și Sectorul 4 – 37%.

Potrivit Info Cons, în municpiul Suceava au fost implementate 31% dintre instrumentele de accesibilizare. Situația este similară în municipiile Alba Iulia, Botoșani, Brăila, Călărași, Cluj, Focșani, Galați, Giurgiu, Oradea, Reșița, Timișoara, Sectorul 3 și Sectorul 5 al Capitalei.

Doar un sfert dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de instituțiile publice din Bacău, Brașov, București, Drobeta Turnu-Severin, Iași, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu și Târgu Mureș; 18% în Buzău, Satu Mare și Tulcea; 12% în Alexandria, Baia Mare, Constanța, Miercurea Ciuc și Slatina.

Cele mai puține dintre instrumentele de accesibilizare, 6%, au fost implementate de instituțiile publice din Bistrița.

Analizând  tipul instrumentelor de accesibilizare implementate în 2018, studiul a arătat că aproape 70% dintre instituții au locuri de parcare special concepute pentru persoanele cu dizabilități, o creștere foarte mare față de situația din 2015, când doar 23% dintre instituții aveau astfel de locuri.

În privința grupurilor sanitare, 65% dintre instituții sunt dotate cu un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, procentaj identic cu cel din 2015; 91% dintre instituții sunt dotate cu rampe cu bări de suținere, cu 9 procente mai mult față de studiul din 2015. Doar 35% dintre instituții sunt dotate cu lifturi pentru persoanele cu dizabilități, cu 12 procente mai mult față de studiul din 2015.

Referitor la instrumente de accesibilizare pentru persoanele cu deficiențe de vedere, (marcaje braille, covoare tactile etc), analiza arată că acestea sunt implementate în 42% dintre instituții, cu doar 1 procent mai mult față de studiul din 2015.

Doar 13% dintre instituții au membri ai personalului capabili să comunice în limbajul mimico-gestual (personal îndrumător/interpret), cu doar 3% mai mult față de studiul din 2015.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI