Inspectoratul Județean de Jandarmi și SMSJ Fălticeni au organizat un simpozion dedicat Zilei Jandarmeriei RomâneActualitate

Inspectoratul Județean de Jandarmi și SMSJ Fălticeni au organizat un simpozion dedicat Zilei Jandarmeriei Române

       Accesări: 268

Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni au organizat, la Muzeul de Istorie din Suceava, un simpozion privind istoricul Jandarmeriei Române.

De asemenea, a fost realizată o expoziție în cadrul căreia au fost prezentate obiecte descoperite în județul Suceava, în locurile în care s-au desfășurat luptele din cele două războaie mondiale.

Manifestările organizate în comun de către Inspectoratul Județean de Jandarmi și SMSJ Fălticeni au marcat Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită în fiecare an pe data de 3 aprilie.

Anul acesta s-au împlinit 169 de ani de când domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica a semnat Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi.

Documentul prevedea faptul că Jandarmeria „este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi a unui serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor.

Activitățile organizate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, cu acest prilej, au debutat cu „Ziua Veteranilor Unităţii”, manifestare organizată în ziua de 26 martie, la care au participat cadre militare în rezervă, veterani jandarmi ai celor două instituții.

În perioada 24-28 martie a avut loc competiţia sportivă „Cupa Jandarmeriei”, în cadrul căreia jandarmii și elevii jandarmi au participat la concursuri de atletism, tir, parcurgerea unor trasee aplicative, şah şi tenis de masă.

În aceeași perioadă, lucrători din structurilor operative au desfășurat, în mai multe instituții de învățământ din județ, activități preventiv-educative în cadrul cărora au fost prezentate elevilor aspecte de interes privind prevenirea delicvenței juvenile și oferta educațională a Jandarmeriei Române.

Duminică, 31 martie, Ziua Jandarmeriei a fost sărbătorită pe platoul centrului comercial Iulius Mall Suceava. A fost prezentat un moment de dresaj cu câinii de serviciu. De asemenea a fost prezentată tehnica din dotarea structurilor de intervenţie, precum și informaţii necesare cu privire la urmarea unei cariere militare în instituțiile de învățământ ale Jandarmeriei Române.

Înaintări în grad cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române

În cadrul evenimentului organizat la Muzeul de Istorie din Suceava, prefectul județului Suceava, Mirela – Elena Adomnicăi, a prezentat mesajului ministrului afacerilor interne adresat jandarmilor cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

În prezența reprezentanților autorităților județene și locale, s-a desfășurat ceremonialul militar de înaintare în gradul următor, înainte de termen, a ofițerilor și subofițerilor care s-au remarcat prin modul de îndeplinire a misiunilor şi atribuţiilor de serviciu și care au îndeplinit condițiile legale.

Prin ordin al ministrului afacerilor interne, 2 ofiţeri au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, de la gradul de locotenent la gradul de căpitan, iar prin ordinele inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava și comandantului Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, 3 subofiţeri au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant.

Activitatea s-a finalizat cu intonarea Imnului Național de către corul „Glasul Bucovinei”, coordonat de preotul militar Simion Cătălin. Din cor fac parte elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.  

ȘTIRI