Indemnizațiile s-au majorat semnificativ de la 1 ianuarie 2019 pentru invalizii, veteranii şi văduvele de războiActualitate

Indemnizațiile s-au majorat semnificativ de la 1 ianuarie 2019 pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război

       Accesări: 777

Vești bune la început de an. Indemnizațiile se majorează semnificativ pentru persoanele care au activat în teatrele de operațiuni din timpul celui de-al doilea război mondial. De la 1 ianuarie 2019, valoarea acestora crește de patru-cinci ori față de nivelul anului trecut.

Guvernul a adoptat, la finele lunii decembrie, ordonanța de urgență care prevede acordarea unor sume mult mai mari pentru aceștia.

Este vorba de valoarea indemnizațiilor prevăzute de Legea nr.49/1991 pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război.

Documentul prevede creşterea indemnizaţiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate de la 259 la 1.500 lei lunar.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pentru invalizii de război, încadraţi în gradul II de invaliditate, creșterea va fi de la 231 la 1.000 lei lunar, în timp ce pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar.

În cazul veteranilor de război şi văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 la 600 lei lunar.

Activul normativ specifică faptul că indemnizaţiile actuale nu au mai fost majorate din anul 2016, situaţie care a condus la diminuarea semnificativă a puterii de cumpărare pentru aceste categorii de persoane.

Măsura de majorare adoptată de Guvern este una reparatorie, având în vedere că aceste indemnizaţii sunt în sumă fixă, se indexează, conform legii, în funcţie de rata inflaţiei.

De aceste majorări vor beneficia cei aproximativ 100 de veterani de război, invalizi de război, văduve de război și văduve de veterani de război din zona Fălticeni.

ȘTIRI