Încet, dar cu paşi siguri…Cultură

Încet, dar cu paşi siguri…

       Accesări: 247

Cu perseverenţă şi răbdare, membrii Cenaclului literar „Eugen Lovinescu” din Fălticeni au  început să-şi ambaleze motoarele şi chiar să prindă viteză pe drumul creaţiei literare. Dovada acestei afirmaţii o constituie modul cum s-a desfăşurat cea de-a treia şedinţă a cenaclului, care a avut loc în data de 8 octombrie a.c., începând cu ora 11, în sala de lectură a Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” din Fălticeni. Fără drept de tăgadă, se poate spune că şedinţa a fost o reuşită, atât din punctul de vedere al prezenţei şi calităţii materialelor prezentate de către cei programaţi, cât şi din cel al discuţiilor purtate pe marginea acestora.

La şedinţă au participat un număr de 14 membri, din cei 21 înscrişi până în prezent( în creştere cu 5 membri de la şedinţa precedentă). Au fosat prezenţi: Alexa Paşcu, Coca–Maria Udişteanu, Niculina Prundeanu, Lenuţa Rusu, Gabriel Todică, Cristina Bărăscu, Nicoleta Hoştinariu, Adriana Mihăilă, Lili-Victoria Melinte, Saveta Vărăreanu, Ileana Sofia, Luminiţa Pavăl, Sava Gabriel şi eleva Andreia Cova−surpriza cenaclului.

După prezentarea pe scurt a unor probleme organizatorice şi ţinerea unui moment de reculegere în memoria poetului Ion Cozmei, s-a dat cuvântul celor programaţi să-şi prezinte materialele.

Gabriel Todică a prezentat două cărţi cu privire la arta plastică, ambele având un conţinut şi o prezentare deosebite: „Artişti plastici de viziune dualistă”, Editura Lidana din Suceava, 2015 şi „Istoria artei plastice din perspectiva dualistă”, Editura Lidana din Suceava, 2014. Spre finalul şedinţei a mai prezentat poezia satirică Scrisoare deschisă către Stat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cristina Bărăscu a prezentat patru poezii: Lupta,  În gând, Ai crede? Şi Drumul Toamnei, toate scoţând în evidenţă că simte şi trăieşte poezia, versul având sensibilitate şi muzicalitate.

A urmat apoi, cu toate că nu era programată, surpriza cenaclului, Andreia Cova din Buneşti, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, care a prezentat poeziile: Vis de poet, Suflet şi Omenia. Surpriza a fost pentru toţi cei prezenţi nu numai calitatea poeziilor pe care le-a prezentat, ci şi modul ei serios şi matur de a se angaja în dezbateri. La vârsta pe care o are, Andreia Cova vădeşte un real talent în ceea ce priveşte poezia, şi nu numai. Cu siguraţă,  în următorii ani vom auzi vorbindu-se despre ea. O asemenea fată talentată merită tot sprijinul!

Tot la categoria neprogramaţi a urmat Gabriel Sava, care a citit câteva poezii din creaţia sa, urmând ca la o viitoare şedinţă să intre în dezbatere cu adevărat.

Făcând parte dintre cei programaţi, Niculina Prundeanu a prezentat în totalitate piesa de teatru pentru copii: Căţel cuminte caută copil adevărat, piesă care i-a adus nu numai aprecieri din partea celor prezenţi, ci şi promisiunea din partea învăţătoarei şi scriitoarei Luminiţa Pavăl ca piesa să fie pusă în scenă cu elevi din clasa domniei sale.

Pentru şedinţa din data de 12 noiembrie a.c. vor prezinta materiale urmatorii membri: Alexa Paşcu, Luminiţa Pavăl şi Andreia  Cova.

În concluzie, aşa cum arătat la începutul acestui articol, rezultatele vin şi vor veni numai cu muncă şi răbdare.

Alexa Paşcu

ȘTIRI