Începe sărbătoarea de Pesah pentru evreii din FălticeniActualitate

Începe sărbătoarea de Pesah pentru evreii din Fălticeni

       Accesări: 1248

Evreii din Fălticeni sărbătoresc, începând din această seară, timp de opt zile, Paștele evreiesc (Pesah), o sărbătoare a „libertăţii” celebrată în amintirea eliberării din sclavia egipteană şi a ieşirii din Egipt sub conducerea lui Moise, dar şi a suferinţelor îndurate de popor în timpul peregrinării prin deşert.

După cum ne-a informat Robert Steinmetz, președintele Comunității Evreilor din Fălticeni, în seara zilei de vineri, 30 martie, membrii comunității vor lua împreună masa rituală Seder. Specifice acestei mese îi sunt câteva produse simbolice: un ou, pătrunjel, hrean, un cartof, un os de miel.

În cele 8 zile ale sărbătorilor pascale, evreilor le este interzis consumul produselor care au la bază aluatul dospit și cele care rezultă din fermentarea cerealelor. Azima servită la masă, nedospită, este făcută doar cu apă, făină și sare.

În primele două zile, dar și în ultimele două zile ale Paștelui, evreii nu muncesc și nu aprind focul.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

“În numele comunității din Fălticeni, le transmit tuturor evreilor din România și celor care sunt cu gândul aproape de noi, oriunde se află în acestă lume, tradiționala urare Hag Pesah Sameah! ”, ne-a declarat Robert Steinmetz.

În momentul actual, Comunitatea Evreilor din Fălticeni numără doar 15 membri, dar există foarte mulți evrei plecați din Fălticeni care vor ține sărbătoarea acolo unde locuiesc în prezent.

Încă din secolul al XVIII-lea, comunitatea evreiască a fost una reprezentativă la Fălticeni, atât prin numărul membrilor săi (în anumite momente fiind majoritari), cât și prin sinagogile și casele de rugăciuni ale breslelor.

Evreii din Fălticeni erau comercianți și meșteșugari renumiți. De la dughenile și crâșmele lor, localnicii și țăranii din comunele învecinate puteau cumpăra orice, de la lumânări, opinci, hamuri, până la băuturi și altele.

La mijlocul secolului XX, odată cu intensificarea prigoanei comuniste, evreii fălticeneni s-au risipit în toate colțurile lumii.

Robert Steinmetz spune că încearcă să mențină micuța comunitate de la Fălticeni în prim-planul vieții cotidiene.

În ultimii ani, Sinagoga Mare (construită în anul 1848), singura rămasă în picioare, edificiu menționat în operele istoricului Nicolae Iorga, și-a deschis porțile pentru toți cei care doresc să cunoască trecutul evreilor din Fălticeni.

Este cazul elevilor din Fălticeni, cu ocazia diverselor activități din săptămâna “Școala altfel ”, dar și al sutelor de vizitatori, din țară și străinătate, care vin să viziteze Sinagoga și Cimitirul comunității.

Comunitatea Evreilor din Fălticeni a făcut demersuri pe lângă Federația Comunităților Evreiești din România, pentru ca Sinagoga Mare să intre într-un program de reabilitare, ceea ce ar face ca acest obiectiv să devină încă un punct de atracție pentru vizitatorii obiectivelor turistice din Fălticeni.

ȘTIRI