Începe campania electorală pentru alegerile localeActualitate

Începe campania electorală pentru alegerile locale

       Accesări: 533

Peste cîteva ore va începe campania electorală pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016.

Şase candidaţi la funcţia de primar și peste 100 de candidaţi dornici să ocupe un post de consilier local, vor încerca să ne convingă că ei sunt cei mai îndreptățiți să reprezinte interesele fălticenenilor în următorii patru ani.

Potrivit unui document oficial al Circumscripţiei electorale municipale, în acest moment în registrul electoral al municipiului Fălticeni figurează 26.388 de persoane cu drept de vot.

Bugetul alocat alegerilor locale, la nivel național, este de 350.663.000 de lei, urmând să fie organizate 18.616 secții de votare, în timp ce 50.000 de polițiști, jandarmi și pompieri vor fi angrenați în măsurile de ordine și liniște publică aferente procesului electoral, a anunțat ministrul Petre Tobă, joi, la ședința Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Trei locaţii pentru afişajul electoral 

Potrivit legii electorale, prin dispoziţia primarului au fost stabilite locurile speciale pentru afişaj electoral, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2016.

În Fălticeni au fost stabilite trei locaţii: în zona Primăriei Fălticeni, pe strada Republicii (aleea pietonală) şi în zona Administraţiei Fiscale Fălticeni.

În alte locuri decât cele stabilite, afişajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deţinătorilor.

Sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

În Fălticeni vor fi organizate 21 de secții de votare

Pentru alegerile locale din luna iunie, în Fălticeni vor fi organizate 21 de secții de votare, numerotate de la numărul 78 până la numărul 98.

Delimitarea secțiilor de votare a fost actualizată și generată din Registrul electoral. Arondarea alegătorilor este disponibilă pe pagina falticeni.ro și la sediul Primăriei Fălticeni, urmând ca administrația locală să tipărească publicațiile pentru informarea publică.

Alegătorii din suburbia Oprișeni au fost arondați unei noi secții de votare

Peste 1400 de alegători din suburbia Oprișeni vor vota la alegerile locale la o nouă secție.

Dat fiind faptul că localul Colegiului „Vasile Lovinescu” de pe strada Ion Creangă nr. 82 nu mai poate fi utilizat în cadrul procesului electoral, urmare a schimbării destinației din unitate de învățământ în unitate medicală, sediul secției de votare nr. 95 a fost mutat la Colegiul „Vasile Lovinescu” de pe strada Maior Ioan (străzi arondate: Caporal Popescu, Dr. Ioan Tatos, Dumbrava Minunată, Ion Creangă, Aleea Lizucăi, Pictor Aurel Băeșu, Pietrari, Aleea Pinului, Plutonier Iacob, Răzeșilor, Sublocotenent Grigoraș, Vasile Ciurea, Zorilor).  

Campanie electorală fără  bannere, mesh-uri, panouri publicitare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un apel la adresa competitorilor electorali pentru retragerea din spațiul public, cel mai târziu până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de promovare care contravin prevederilor Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale

Singurele materiale de propagandă electorală permise în perioada campaniei electorale sunt:

– afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;

– materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;

– publicitate în presa scrisă;

– materiale de propagandă electorală online;

– broșuri, pliante și alte materiale tipărite.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.

Activitățile de promovare la care pot recurge entitățile politice au fost împărțite în două categorii: acțiuni de publicitate politică și acțiuni de publicitate electorală, delimitate sub aspect temporal în raport cu data alegerilor.

Dacă până la data începerii campaniei electorale, competențele AEP s-au redus strict la verificarea legalității surselor de finanțare pentru activitățile de publicitate politică, începând cu data de 6 mai, AEP este îndrituită să aplice prevederile legislației electorale, care conține reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propagandă electorală, locul în care acestea pot fi amplasate și competența birourilor electorale de circumscripție privind modul de desfășurare a campaniei electorale.

Legea nr. 334/2006, republicată, interzice competitorilor politici să utilizeze în campania electorală bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

panouri electorale2

ȘTIRI