Incendiu puternic la Mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori. Paraclisul din complexul chiliilor s-a făcut scrumRural

Incendiu puternic la Mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori. Paraclisul din complexul chiliilor s-a făcut scrum

       Accesări: 241

Duminică fierbinte la propriu pentru obștea unui așezământ monahal. Un incendiu puternic a izbucnit în această dimineață în incinta Mănăstirii Sfântul Mina din satul Roșiori, comuna Forăști. Focul s-a manifestat la acoperișul complexului care adăpostește chiliile mănăstirii.

Nu există victime. Personalul mănăstirii s-a autoevacuat până la sosirea pompierilor.

Paraclisul aflat în incinta blocului de chilii a fost mistuit de flăcări. Construit doar din lemn, micul lăcaș de rugăciune a fost cuprins de flăcări mari. Pompierii au avut nevoie de peste trei ore pentru a stinge incendiul abătut asupra paraclisului.

La intervenție au fost trimise 15 autospeciale, 7 pentru stingerea incendiilor de la ISU Suceava și Detașamentului de Pompieri Fălticeni, 2 autoscări de lucru la înălțime, 1 ambulanță SMURD, 6 autospeciale ale serviciilor voluntare pentru situații.

Acționează pompieri de la Detașamentul de Pompieri Fălticeni și lucrători ai serviciilor voluntare din Baia, Boroaia, Cornu Luncii,  Drăgușeni, Forăști și Vadu Moldovei.

Grupul de clădiri care a luat foc adăpostește, pe lângă chiliile celor 7 călugări viețuitori, bucătăria mănăstirii și un paraclis situat la etaj.

Potrivit unor informații, neconfirmate încă oficial, incendiul ar fi pornit din bucătăria mănăstirii. Un cazan cu mâncare, nesupravegheat, ar fi luat foc.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului, potrivit ISU Suceava, a fost flacăra provenită de la un mijloc de încalzire nesupravegheat (soba metalică fără acumulare de căldură).

Focul a izbucnit dimineața, în jurul orei 6.30.

Călugării, ajutați de credincioși, au salvat ceea ce se mai putea salva din calea focului. Mobilierul bisericesc, cărțile liturgice și mai multe veșminte din cel de-al doilea paraclis, situat lângă complexul de chilii, a fost evacuat.

Intervenția pompierilor s-a încheiat după patru ore.

ȘTIRI