Rural

Incendiu într-o gospodărie din Boroaia de la un foc nesupravegheat

       Accesări: 66

incendiu vegetatie uscataMarți, 4 august 2015, scânteile purtate de vânt de la un foc făcut în aer liber şi lăsat nesupravegheat au aprins un adăpost de animale dintr-o gospodărie din comuna Boroaia.

Alarma s-a dat la ora 14.16, iar la faţa locului s-au deplasat militarii de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Boroaia, cu patru autospeciale.

Construcţia din lemn, cu învelitoare din şindrilă, a ars pe o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi. Flăcările au mai distrus circa 7 metri cubi de cherestea şi un tractor agricol, în proporţie de 70%.

Nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat două locuinţe aflate în imediata apropiere.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De la debutul lunii august, Inspectoratul pentru situații de urgență a intervenit în cazul a cinci incendii care au afectat vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de peste 10 hectare, ultimele trei înregistrându-se marți, 4 iulie.

Statisticile referitoare la misiunile din ultimii ani arată că în judeţul Suceava se produce un număr ridicat de incendii la gospodăriile populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia în gospodărie prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din grădini şi curţi. În aceleaşi perioade se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetaţia uscată.

Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari şi, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti, se arată într-un comunicat de presă al ISU Suceava.

Măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

            – să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

            – să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

            – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

            – să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

            – arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

            – să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;

            – educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

ȘTIRI