Incendiile din sezonul rece produc pagube și pierderi de vieți omenești. Trupul carbonizat al unui bărbat găsit după un incendiu în StulpicaniActualitate

Incendiile din sezonul rece produc pagube și pierderi de vieți omenești. Trupul carbonizat al unui bărbat găsit după un incendiu în Stulpicani

       Accesări: 1191

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina” Suceava reamintește cetățenilor, printr-un comunicat, că incendiile produse în sezonul rece s-au soldat an de an cu  pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale. Cele mai afectate sunt, în special, persoanele în vârstă sau singure. De cele mai multe ori, aceste incendii au avut la origine  neglijenţa umană.

Principala cauză de izbucnire a acestor incendii o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp”, precizează Slt. Alin Găleată, purtătorul de cuvând al ISU Suceava.

Coşurile, burlanele trebuie obligatoriu verificate, curăţate şi reparate premergător sezonului rece sau ori de câte ori este nevoie.

În podurile caselor, coşurile de fum trebuie obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri pe unde ar putea pătrunde scântei, care pot fi surse de aprindere dacă în zona lor sunt materiale combustibile.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

De asemenea, se recomandă izolarea coşurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm.

Un bătrân din Stulpicani a ars de viu în bucătăria de vară a casei sale

Militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Stulpicani, au intervenit, în noaptea de duminică spre luni (în jurul orei 23.00), pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comuna Stulpicani.

La sosirea echipajelor (trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD), ardeau bucătăria de vară și anexele gospodărești, existând pericolul de propagare la casa proprietarului.

Au ars bucătăria de vară, anexe și adăpostul de animale, construite din lemn și acoperite cu azbociment, pe o suprafață totală de aproximativ 150 mp.

Au mai ars obiecte de mobilier, tâmplărie din lemn, bunuri casnice și altele. S-au degradat tavanele casei pe aproximativ 20 mp și fațada, pe aproximativ 50 mp.

După lichidarea incendiului, în interiorul bucătăriei de vară a fost găsit trupul carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 75 de ani.

Incendiul a izbucnit la bucătăria de vară, cel mai probabil din cauza efectului termic generat de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

ȘTIRI