Incendiile au ucis peste 1.000 de persoane în ultimii 6 ani. Aproape jumătate dintre victime au fost copii și vârstniciActualitate

Incendiile au ucis peste 1.000 de persoane în ultimii 6 ani. Aproape jumătate dintre victime au fost copii și vârstnici

       Accesări: 435

Necunoașterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori cu neglijența, conduce în fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuințe, situaţie ce determină continuarea eforturilor derulate în sensul responsabilizării cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de prevenire a incendiilor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a constatat că, odată cu debutul sezonului rece, la nivel național s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de incendii la locuințe și gospodării ale cetățenilor.

În ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate și alte 26 rănite.

Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, în peste 90% din cazurile înregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicării cu fum sau gaze arse.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În cele mai multe dintre situații, cauzele probabile care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coș de fum necurățat, instalații electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuințe și gospodării.

Pentru prevenirea evenimentelor în care ar putea fi implicați și copii, se interzice lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcțiune.

Măsuri obligatorii pentru populație

Pentru evitarea situațiilor în care este pusă în pericol viața persoanelor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face apel la responsabilitate din partea cetățenilor, în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire.

În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coșurile de fum și celelalte instalații de încălzire se controlează și se înlătură defecțiunile constatate.

Este interzisă folosirea sistemelor de încălzire cu improvizații, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate.

De asemenea, nu este permis ca în structura coșului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperișului sau ale planșeului.

Lemnele de foc sau celelalte materialele care se pot aprinde trebuie să fie amplasate la o distanță considerabilă față de sobe, iar în fața ușilor de alimentare ale acestora se amplasează o tablă metalică destinată protejării împotriva scânteilor și cenușei.

Totodată, se interzice aprinderea focului prin utilizarea benzinei sau altor lichide inflamabile.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc și nu se acționează întrerupătoare sau aparate electrice.

Toate aceste situații trebuie anunțate imediat la operatorul de distribuţie gaze.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune!

În cazul sobelor de gaze, aprinderea focului trebuie realizată doar după aerisirea focarului.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fiipregatit.ro” –www.fiipregatit.ro .

ȘTIRI