Încă un șantier s-a deschis la noul spital din Fălticeni: Unitatea va avea trei scări de evacuare la incendiuActualitate

Încă un șantier s-a deschis la noul spital din Fălticeni: Unitatea va avea trei scări de evacuare la incendiu

       Accesări: 2096

Se lucrează cu spor la noul spital. Chiar dacă clădirea viitoarei unității medicale din Fălticeni este finalizată de aproape un an, muncitorii au revenit pe șantier. De această dată se lucrează la exteriorul obiectivului, unde se vor construi scările de evacuare la incendiu.

Așa cere noua legislație, schimbată după tragedia de la Colectiv.

După o licitație eșuată, procedurile au fost reluate, iar în luna martie s-a decis cine va ridica noile elemente din proiect.

Firma Maghebo, din Câmpulung Moldovenesc, este antreprenorul general, iar la lucrările de amenajare participă și firma suceveană Loial.

Trei scări costă 4,5 milioane de lei

Noul spital va fi dotat cu trei scări de evacuare la incendiu. Două vor fi lipite de fațada centrală, iar una pe fațada laterală.

Scările sunt realizate după normele impuse de ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) și sunt calculate pentru un indice de cutremur specific zonei noastre.

Cele trei obiective au forma unor blocuri dreptunghiulare, vor fi construite din beton și cărămidă și vor fi ridicate până la etajul superior al clădirii.

Scările costă 4,5 milioane de lei, banii fiind alocați deja de Ministerul Sănătății.

Lucrările au început de trei zile

Constructorii sunt determinați să termine la data din proiect. În următoarele 6 luni, Maghebo și Loial trebuie să finalizeze cele trei scări. Mai exact, prestatorii vor fi nevoiți să termine lucrarea în luna septembrie.

Șantierul s-a deschis pe 8 aprilie, iar până acum s-a săpat și s-a turnat primul strat de ciment pentru fundațiile la două dintre cele trei scări. Ritmul de lucru este bun, după cum spune dirigintele de șantier, inginerul Dorel Pricop.

De aceeași părere este și managerul Vlad Morariu, care mai declară că speră ca medicii să se mute în casă nouă chiar anul acesta.

Morariu nu exclude ca noul spital să fie deschis până la 31 decembrie 2019, însă totul depinde de cât de prompt va aloca Ministerul Sănătății fondurile pentru dotările medicale și nemedicale.

„Ne bucurăm că am intrat în ultima etapă a proiectului nostru.”, ne-a declarat medicul Vlad Morariu, managerul spitalului din Fălticeni. „Acum construim scările de evacuare la incendiu. Sperăm să ne mutăm cât mai curând în casă nouă.”

După finalizarea scărilor de evacuare, vor urma amenajările exterioare din curtea unității medicale.

Acestea vor fi finanțate din bugetul local al municipiului Fălticeni, administrația locală amintind că are toate resursele financiare necesare pentru realizarea investiției.

Dotări moderne în valoare de 30 de milioane de lei

În ceea ce privește echiparea spitalului, dotările nemedicale (mobilier, aparatură electrocasnică, perdele, lenjerii, veselă) sunt deja licitate. Necesarul se ridică la 5,7 milioane de lei, banii urmând să fie alocați de către Ministerul Sănătății.

La partea de echipamente medicale, aparatura este în curs de achziționare.

Medicul Vlad Morariu susține că noul spital va beneficia de cele mai nou instrumentar și cele mai avansate tehnologii în domeniu.

Costul aparaturii se ridică la 25 de milioane de lei, adică jumătate din suma pe care Ministerul Sănătății a alocat-o în ultimii șase ani pentru finalizarea clădirii spitalului.

250 de paturi în noul spital

Spitalul municipal Fălticeni are o zonă arondată de 160.000 de persoane.

Unitatea medicală are peste 400 angajați, din care 57 sunt medici, 180 sunt asistente, iar 170 de lucrători fac parte din personalul administrativ.

Noul spital va avea 250 de paturi și va fi printre primele unități medicale din România care va corespunde în totalitate normelor și standardelor medicale în vigoare.

Noua maternitate se va muta în spital

Clădirea dispune de mai multe blocuri operatorii, dar și două tronsoane pentru primirea urgențelor. În noul spital va funcționa și noua maternitate, în locul acesteia urmând să fie deschisă o secție de geriatrie.

Unitatea medicală dispune de 7 lifturi, aer condiționat și toaletă în fiecare salon, sistem de ventilație, circuite pentru fluide, sistem de alarmă la patul pacientului.

La parterul clădirii va fi accesul auto pentru Compartimentul de Primiri Urgențe.

Spitalul dispune de un rezervor imens cu apă pentru stingerea incendiului, un sistem de filtrare a aerului, centrală termică și electrică nouă, cât și un adăpost pentru apărarea locală antiaeriană.

ȘTIRI