Înălțarea DomnuluiReligie

Înălțarea Domnului

       Accesări: 145

Una din cele mai mari sărbători ale Ortodoxiei se celebrează astăzi. Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la 40 de zile dupa Înviere. În bisericile și mănăstirile de pe tot cuprinsul țării se oficiază Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea este celebrată de fiecare în joi din cea de-a patra saptămână după Paști.

În această zi, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. La această minune au luat parte Apostolii și doi îngeri. Aceștia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos și le-au cerut să nu fie copleșiți de durerea despărțirii de Mântuitor.

Evenimentul Înălţării este amintit în Sfintele Evanghelii şi se regăsește descris pe larg în cartea Faptele Apostolilor, unde se spune că, după Învierea sa din morţi, Mântuitorul s-a arătat Sfinţilor Săi ucenici şi Apostoli, timp de 40 de zile, prin multe semne doveditoare.

Vorbind cu el despre împărăţia lui Dumnezeu, i-a încredinţat că le va trimite Duhul Sfânt, care le va da putere pentru a fi martori şi mărturisitori al Lui în Ierusalim, Iudeea, Samaria şi până la marginile pământului. Şi zicând acesta, s-a înălţat la cer, iar un nor l-a luat din faţa ochilor lor.

Sărbătoare a căpătat o importanţă deosebită după ce Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare, a construit o biserică măreaţă pe muntele Măslinilor, de unde se înălţase Domnul şi unde sărbătoarea se prăznuia cu mare fast, așa cum se face și astăzi.

Înălțarea Domnului marchează ziua în care creștinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a Înalțat!” și „Adevărat S-a Înalțat!”.

Este sărbătoarea în care Biserica face amintire în fiecare an de ultimul eveniment din viaţa pământeană a Fiului lui Dumnezeu. Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe spun că prin înălţarea la cer, Iisus Hristos și-a încheiat activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morții și a păcatului.

Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Ispas, ce provine de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul.

ȘTIRI