Prozatorul Ion Dragoslav s-a născut acum 144 de aniPersonalități

Prozatorul Ion Dragoslav s-a născut acum 144 de ani

       Accesări: 1293

Într-o zi de 14 iunie, în anul 1875, s-a născut prozatorul Ion Dragoslav (Ion Ivanciuc, pe numele său adevărat).

A venit pe lume în Fălticeni, în familia Vasile și Domnica Sumanariu Ivanciuc.

La Gimnaziul Alecu Donici din Fălticeni i-a avut colegi pe Eugen Lovinescu și Mihail Sadoveanu.

A debutat ca scriitor în 1903, contribuția sa a fost acceptată de revista literară tradiționalistă, Sămănătorul.  

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La începutul secolului XX, a studiat Litere și Drept la Universitatea din București.

În acei ani, a publicat primele volume, colecția de poezii „Pe drumul pribegiei”, urmată de volumele de povestiri „Facerea lumii” și „La han la Trei ulcele”

Înainte de 1910, Ion Dragoslav a început să contribuie la revista Convorbiri Critice. Reușește să pătrundă în mediile literare și se afirmă ca „un nou Ion Creangă”, menționează Cătălin Ciolca în monografia „Cartea Fălticenilor de la A la Z”.

Foarte prolific, era prezent în majoritatea revistelor epocii sămănătoriste: Sămănătorul, Făt – Frumos, Luceafărul, Ramuri, Junimea literară, Viața literară și artistică, Convorbiri literare, Flacăra, Sburătorul, Universul literar, Viața literară și artistică.

Conform istoricului literar George Călinescu, a trăit o viață boemă la Fălticeni, unde a locuit în cea mai mare parte a vieții sale. Era un iubitor al vieții rustice, casa sa era departe de a putea fi considerată o dărăpănătură.

Dragoslav a călătorit frecvent în afara Fălticeniului cu o traistă plină de manuscrise, căutând alți scriitori și adresându-se lor cu apelativul „măi, frate-miu”.

Bibliografie: Facerea lumii (1908), La han la trei ulcele (1908), Fata popii (1909), Povestea copilăriei (1909), Novele (1910), Flori și povești (1911), Poovești de Crăciun (1914), Sărăcuțul, nvele și povești (1915), Nuvele și schițe (1921), Poveștile florilor, I, II (1913), Icoane vechi și noi (1924).

A murit la Fălticeni, pe data de 4 mai 1928.

ȘTIRI