În România se derulează campania “Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului”Sănătate

În România se derulează campania “Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului”

       Accesări: 176

Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc, în fiecare an, în perioada 25 și 31 mai, fiind coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivelul județului Suceava, campania este derulată de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, în colaborare cu Unitățile Administrativ Teritoriale, cu asistența medicală comunitară și furnizorii de servicii medicale.

În ultima zi a campaniei este marcată Ziua Mondială Fără Tutun. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

În perioada campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului.

Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

În România, scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem.

Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze „Codul european împotriva cancerului”.

Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

Toţi cei care au ceva de spus despre cum îşi vor trăi tinerii propriile vieţi – părinţi, profesori, profesionişti din sistemul sanitar, decidenţi – sunt chemați să ajute tinerii să facă alegeri sănătoase, alegeri care pot însemna un viitor fără cancer.

Iată câteva Aspecte cheie despre cancer:

9,6 milioane  de persoane mor prin cancer în fiecare an.

Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

Cancerul este a doua cauză de deces în lume.

70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate.

Până la 3,7 milioane vieți pot fi salvate anual prin implementarea cu resurse adecvate  a strategiilor de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor.

Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari.

ȘTIRI