În această noapte România trece la ora de iarnăActualitate

În această noapte România trece la ora de iarnă

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 30 octombrie, care va avea 25 de ore, va deveni cea mai lungă din an.

CFR Călători informează că trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

În noaptea de 29 / 30 octombrie 2016, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Schimbarea orei, de la ora de iarnă la ora de vară, și invers, se face cu scopul de a beneficia cât mai mult de lumina naturală în lunile de pe perioada verii. Schimbarea orei se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, când ziua e mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopții e mai mare decât durata zilei.

Facebook Comments

ȘTIRI