În această noapte România trece la ora de iarnăActualitate

În această noapte România trece la ora de iarnă

       Accesări: 384

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 27 octombrie, care va avea 25 de ore, va deveni cea mai lungă din an.

CFR Călători informează că trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

În noaptea 26/27 octombrie 2019, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2019, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Schimbarea orei, de la ora de iarnă la ora de vară, și invers, se face cu scopul de a beneficia cât mai mult de lumina naturală în lunile de pe perioada verii. Schimbarea orei se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, când ziua e mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopții e mai mare decât durata zilei.

În următorii doi ani, toate țările din Uniunea Europeană trebuie să stabilească dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Un sondaj la nivelul UE arată că 84% dintre respondenți au spus să nu mai vor ca ora să se schimbe.

Ţările care vor decide să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă îşi vor schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

ȘTIRI