În 2016 s-a eliberat cel mai mare număr de pașapoarte din ultimii șase aniNațional

În 2016 s-a eliberat cel mai mare număr de pașapoarte din ultimii șase ani

       Accesări: 101

În anul 2016, la nivelul serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple au fost primite 1.186.199 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice şi temporare, în creștere cu  24%  faţă de anul 2015 şi cu 42% faţă de anul 2010, a informat Centrul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Tendința de creștere a numărului de solicitări se menține și în acest an, în  lunile ianuarie şi februarie a.c., fiind primite 221.359 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice, faţă de 181.300 în aceeaşi perioadă a anului 2016.

Pentru a putea răspunde volumului mare de solicitări înregistrate mai ales în sezonul estival al anului, la nivelul Direcției Generale de Pașapoarte și al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple au fost dispuse o serie de măsuri organizatorice, precum prelungirea timpului de lucru cu publicul și introducerea unui program-pilot de programare online în municipiul București (în două locaţii) și în județele Bacău, Cluj, Iaşi, Timiş și Vaslui.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data de1 februarie, a fost eliminată plata taxei de 22 de lei pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi simple temporare, precum şi tariful suplimentar de 100 lei pentru eliberarea paşaportului simplu temporar.

Începând de anul trecut, taxele pentru eliberarea pașapoartelor pot fiachitate prin virament, prin mijloace de plată online, prin mandat poştal sau în numerar la casieriile instituţiilor prefectului sau la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului la care acestea îşi au deschise conturile.

Din anul 2006, data de 19 martie a fost instituită Zi Aniversară a Paşaportului Românesc.

Documentul de călătorie românesc denumit paşaport este menţionat pentru prima dată  în Regulamentul Organic din Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, în anul 1830, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic.

Legea asupra paşapoartelor – prima lege modernă în domeniu – a fost promulgată prin Înaltul Decret Regal nr.1758 din 19.03.1912.

ȘTIRI