Impresii despre cartea “O incursiune în istoria și viața farmaciilor fălticenene”Cultură

Impresii despre cartea “O incursiune în istoria și viața farmaciilor fălticenene”

Profesoara Mioara Gafencu și farmacista Maria Mitocaru ne introduc în trecutul și în prezentul farmaciilor fălticenene într-o carte îmbrăcată în haine elegante, reînviind marii profesioniști din lumea de altădată care au predat, rând pe rând, ștafeta următoarelor generații de farmaciști, demne, înțelepte, cu dragoste față de cei în suferință. Călătoria lungă din vechime până în prezent este o reușită a evocării de oameni și locuri, a unor chipuri luminoase de farmaciști ce s-au dedicat profesiei. Cartea depășește 300 pagini conținând 11 capitole, anexe și o bogată bibliografie.

Volumul se deschide cu un motto: „Întreaga lume este o farmacie”(Paracelsus) și este dedicată celor 190 de ani de la atestarea documentară a primei farmacii fălticenene și celor 40 de ani de viețuire a Farmaciei Floris.

Este o carte de identitate a unei bresle alese, o carte ce reînvie o lume intrată în clarobscur, dar reînnoită și readusă în cuvânt și faptă. O carte cu ținută științifică, o carte de tărie și credință, o carte ce merită să fie ținută la piept cum ținea Domnul Trandafir cartea lui Ion Creangă.Este o cartede călătorie pe drumul lung al timpului de la 1825 peste secole și milenii prinspațiulfălticenean, cu trimiteri la lumea celor care au slujit cu credință sănătatea. O carte cu un limbaj proaspăt, cu o forță a cuvântului cu mireasmă de busuioc, iasomie, cimbrișor și sânzâiene.

Autoarele, distinsele doamne Maria Mitocaru și Mioara Gafencu, au evidențiat secretele performerilor farmaciei vorbind despre figuri legendare de farmaciști și de medici din târgul și urbea fălticeneană. O carte cu o ținută elegantă, un omagiu al timpului de demult și o speranță a prezentului și viitorului farmaceutic. Frumosul se topește în creuzetul binelui într-un flux narativ documentat și deopotrivă emoționant. De la empiric și magic la medicația modernă, de la regnul vegetal sau cel mineral cu reîntoarceri la Măria Sa Planta, dublul nostru vegetal, care ne iubește și ne vindecă, poposind la contemporana noastră, Alevia.

O documentare amplă, minuțioasă cu imagini foto alb-negru și color din lumea celor ce își desfășoară activitatea în halate albe în plinătatea rafturilor de medicamente, cu noblețea sentimentului atât de uman de a ajuta la însănătoșirea confraților.

O carte care te instruiește, te emoționează și-ți poate fi  mângâiere și elixir.

De aici, pornirea de a face un modest elogiu acestei cărți-eveniment.

 Valeriu Sandovici

ȘTIRI