Împăduriri pe terenuri degradate din Fălticeni. Acțiune organizată de Primăria Fălticeni și Ocolul SilvicLocal

Împăduriri pe terenuri degradate din Fălticeni. Acțiune organizată de Primăria Fălticeni și Ocolul Silvic

       Accesări: 1597

Primăria Fălticeni și Ocolul Silvic Fălticeni au organizat, la sfârșitul săptămânii, o acțiune de împădurire pe terenuri degradate din Municipiul Fălticeni.

Au fost plantați 8.500 de puieți de salcâm, în zone predispuse alunecărilor de teren, cum ar fi: Broșteni, Șoldănești, Forestierului, Horia, Cloșca, Crișan. Terenurile aparțin domeniului public.

La acțiunea de plantare au participat peste 100 de silvicultori, de la ocoalele silvice din Fălticeni, Dolhasca, Mălini, Râșca, muncitori forestieri,  elevi de la cele trei colegii și școlile gimnaziale din Fălticeni, angajați ai Primăriei Fălticeni, beneficiari de ajutoare sociale, dar și cetățeni care au dorit să participe din proprie inițiativă.

Alți 300 de puieți de salcâm vor fi plantați de Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni, în perimetrul Poligonului de tragere.

„O acțiune absolut necesară. Avem sprijinul Ocolului Silvic Fălticeni și al ocoalelor silvice din zonă. Cei 8800 de puieți de salcâm i-am primit printr-un parteneriat cu Direcția Silvică Suceava.

Le mulțumim pe această cale pentru puieți și pentru implicare. Mare parte dintre cei care muncesc astăzi sunt muncitori din cadrul Direcției Silvice Suceava, elevi și cadre didactice de la unitățile de învățământ din Fălticeni, voluntari.

Este un lucru bun pentru mediu, facem ceea ce trebuie pentru că este de datoria fiecărei comunități să aibă grijă de ceea ce îi aparține și să conserve cât mai mult pentru generațiile care vor urma”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman.

Despre această acțiune, șeful ocolului Silvic Fălticeni, inginerul Mihai Mihețiu, ne-a declarat:

„Desfășurăm astăzi o acțiune de împăduriri și completări pe plantații din anii anteriori, pe un teren degradat aparținând Primăriei Fălticeni.

O solicitare extrem de importantă, în sensul rezolvării acestor fenomene de alunecare și eroziune la suprafață care s-au manifestat în ultimii ani în zonă, și care au pus în pericol inclusiv casele unor cetățeni din Municipiul Fălticeni.

Participă circa 100 de silvicultori, alături de personalul de specialitate din cadrul celor patru ocoale silvice, muncitori forestieri și alți voluntari din cadrul Primăriei Fălticeni și a școlilor din Fălticeni.

Salcâmul este o specie viguroasă care a confirmat în timp că reprezintă soluția pentru aceste terenuri. În primăvară dorim ca în zonele cu exces de umiditate să folosim salcie și puieți de anin negru, care să dreneze acest exces de umiditate.

Este un efort susținut și, chiar dacă pare că natura nu este cunoi, în sensul că am prins o zi friguroasă, cu un pic de zăpadă, cu temperaturi negative la începutul dimineții, este mai bine pentru puieți. Aceștia au ieșit din vegetație iar condițiile sunt perfecte.

De cele mai multe ori silvicultura nu reprezintă o plimbare în parc, așa cum crede lumea, facem față tuturor provocărilor.”

ȘTIRI