Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” de la Muntele Athos este așezată spre închinare la Mănăstirea RâșcaReligie

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” de la Muntele Athos este așezată spre închinare la Mănăstirea Râșca

       Accesări: 3621

Momente de binecuvântare la un lăcaș istoric din zona Fălticeni. Una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului este așezată spre închinare la Mănăstirea Râșca. Adus de la Muntele Athos, odorul monahilor atoniți va rămâne aici preț de șase zile.

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” poposește aici cu prilejul hramului mănăstirii din Râșca, celebrat astăzi, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci.

La sfârșitul săptămânii viitoare monahii vor duce icoana la schitul Sfântul Ioan de la Râșca, unde va rămâne definitiv.

Întâmpinare cu sunet de bucium și rugăciuni

Vineri după-amiaza, în preambulul sărbătorii, icoana a fost așteptată cu bucurie de preoții și călugării așezământului monahal, împreună cu numeroși localnici.

Îmbrăcați în straie populare, sătenii din Râșca au întâmpinat icoana făcătoare de minuni cu sunet de bucium, așa cum se făcea pe vremea domnitorilor binecredincioși.

Sosirea delegației din Grecia, din care fac parte părintele stareț Nectarie, de la Mănăstirea Ano Xenia și părintele Andrei din Atena, a fost primită de starețul Mihail și egumenul Gabriel de la Mănăstirea Rășca.

Așa cum se procedează de cele mai multe ori, icoana a fost purtată în procesiune prin satul Râșca, până la Mănăstire.

Patru bărbați au dus icoana de mari dimensiuni pe umeri, în timp ce doi preoți au purtat câte o mică raclă cu părticele din moaștele unor sfinți, aceștia fiind urmați de alaiul format din stareți, preoți, călugări și creștini.

Icoana realizată din 16 kilograme de argint

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa” este realizată după rigorile canonice și după un tipic ce se respectă cu sfințenie. Realizată de călugării atoniți, icoana are pictate doar chipul și mâinile, în rest ea fiind „îmbrăcată” integral într-un material prețios.

16 kilograme de argint au fost folosite la făurirea icoanei care a fost plătită de câțiva dintre ctitorii schitului Sfântului Ioan de la Râșca.

Aceasta va fi așezată în iconostasul bisericii mănăstiri care acum se află în construcție.

Moaște și un spin din coroana Mântuitorului

Împreună cu icoana făcătoare de minuni, delegația din Grecia a mai adus la Mănăstirea Râșca spre închinare părticele din moaștele Sfinților Ciprian (izbăvitor de farmece) și ale Sfântului Nectarie (izbăvitor de boli).

Spre închinare este așezat și racla în care se află un spin din coroana de spini pe care Mântuitorul a purtat-o la răstignire.

Vinerea viitoare, pe 20 septembrie, moaștele vor fi duse înapoi în Grecia.

Istoria icoanei Stareța

Icoana Maicii Domnului numită „Gherontissa”, adică „Stareța”, este o icoana făcătoare de minuni aflată în Mănăstirea Pantocrator, Sfântul Munte Athos. Icoana este prăznuită pe 2 decembrie.

Copii ale acestei icoane se află și în alte biserici ortodoxe din lume, în Rusia, Ucraina, Bulgaria, dar și în România.

După tradiţie, ea a fost dăruită de împăratul bizantin Alexie I Comnenul, fiind o copie după icoana în mozaica Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea” de la Mânăstirea Pantocrator din Constantinopol.

Călugării atoniți au consemnat de-a lungul timpului multe din minunile săvârşite de Maica Domnului prin această icoană. Cea dintâi, menţionată documentar, s-a întâmplat chiar în timpul împăratului Alexie, care poruncise zidirea unui aşezământ monahal în apropierea actualei mânăstiri.

Icoana Maicii Domnului cât și uneltele meşterilor au dispărut într-o noapte, fără să poată cineva da vreo explicaţie. Au fost găsite pe locul, atunci pustiu, unde acum se găseşte Mânăstirea Pantocrator. Această minune s-a întâmplat în mai multe rânduri şi cu toţii au interpretat că este voia Maicii Domnului ca acela să fie locul noii mânăstiri.

Gherontissa înseamnă „Stareţa”, iar acest nume icoana l-a căpătat în urma unei alte minuni, întâmplate în vremea când icoana era aşezată în locul său iniţial, în sfântul altar.

Se spune că stareţul de atunci al mânăstirii era greu bolnav şi, descoperindu-i-se vremea plecării sale la Domnul, l-a rugat pe preotul de rând să slujească repede sfânta liturghie, căci dorea să apuce să primească Sfânta Împărtăşanie pentru ultima oară. Părintele, însă, nu a ţinut cont de rugăciunea stareţului şi a slujit pe îndelete, fără să se grăbească deloc.

Atunci Maica Domnului însăşi a strigat din icoană, cerându-i părintelui să sfârşească Sfânta Liturghie, ca să se împărtăşească şi părintele stareţ (gherontas). Acesta i-a îndeplinit porunca, iar imediat după ce s-a împărtăşit, părintele stareţ a trecut la cele veșnice.

De atunci, icoana s-a numit Gherontissa, iar monahii au hotărât să o aşeze spre cinstire în stânga bisericii, unde se găseşte şi acum.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI