Icoana Făcătoare de Minuni de la Hadâmbu va poposi trei zile la Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna HârtopReligie

Icoana Făcătoare de Minuni de la Hadâmbu va poposi trei zile la Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Hârtop

       Accesări: 3448

Unul din cele mai prețioase odoare ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va sosi pe meleagurile sucevene. Icoana făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu va fi adusă astăzi spre închinare la biserica din satul Hârtop. Aici va poposi pentru trei zile, până în după-amiaza zilei 9 noiembrie.

Sfântul lăcaș își serbează hramul marțea viitoare când sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar prezența icoanei dublează bucuria din sufletele celor câteva sute de ortodocși care ai parohiei.

Parohul bisericii le-a cerut binecuvântarea de la Î.P.S Pimen și Mitropolitului Teofan al Modovei și Bucovinei, și cu bunăvoința starețului mănăstirii Hadâmbu icoana făcătoare minuni va fi adusă la Hârtop pentru prima dată.

„Toți cei care au evlavie la Maica Domnului și vor să vină să se închine la icoana făcătoare de minuni sunt bineveniți la Hârtop.”, ne-a spus preotul Mihai Todireanu. ”Icoana va rămâne, la noi, până marți. Este o bucurie mare să o avem în mijlocul nostru.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Icoana va fi întâmpinată duminică, 6 noiembrie, la ora 17, după care, în cinstea acesteia, va fi săvârșit unul din acatistele Maicii Domnului. Luni, de la ora 8 dimineața, va fi oficiat Sfântul Maslu de un sobor de preoți, iar după ora 17 vor săvârșite slujbele Vecerniei, Litiei și Privegherii în preambulul ocrotitorilor parohiei, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Credincioșii se vor putea închina și ruga la icoana făcătoare de minuni timp de trei zile. Marți, 9 noiembrie, la ora 16, călugării mănăstirii vor aduce înapoi icoana în chinovia ctitorită de boierul grec Iani Hadâmbul la anul 1659.

Icoana este scoasă din mănăstire doar de două ori pe an, în urmă cu câteva săptămânii fiind adusă la o comunitate de români din Italia, iar acum la Biserica din Hârtop.

Ea a fost pictată de preotul Octavian Zmău în anul 1938, ceva mai târziu fiind a fost îmbrăcată în argint de un meșter român. Un element aparte al icoanei este faptul că Pruncul Hristos este ținut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, iar nu pe cea stângă, fiind o copie fidelă a icoanei „Axion Estin” de la Mănăstirea Protaton din Sfântul Munte Athos.

În perioada comunistă, icoana Maicii Domnului a fost ținută într-o ladă pe toată perioada cât autoritățile vremii au decis ca schitul Hadâmbu să fie închis. Din anul 1990 este reașezată spre închinare în biserica mănăstirii, după resfințirea lăcașului. Doi ani mai târziu, la hramul Botezului Domnului (Boboteza), din icoană au început să izvorască firicele de mir.

Una dintre marile minuni petrecute cu icoana de la Hadâmbu este cea din vremea incendiului de acum 13 ani în urmă. Flăcările au mistuit atunci aproape tot ce avea mai de preț obștea mănăstirească, de la cărţi la obiecte bisericeşti. Focul nu s-a putut atinge de Icoana Maicii Domnului, rămasă intactă după incendiul devastator.

ȘTIRI