Iarna s-a întors în mijlocul primăverii: Cod galben de ninsoare la Fălticeni și temperaturi la limita înghețuluiActualitate

Iarna s-a întors în mijlocul primăverii: Cod galben de ninsoare la Fălticeni și temperaturi la limita înghețului

       Accesări: 732

Previziunile meteorologilor s-au adeverit. Iarna s-a întors atunci când ne așteptam mai puțin. La câteva zile după sărbătoarea Învierii, frigul și ninsorile au revenit la Fălticeni, în miez de primăvară calendaristică. Vremea s-a răcit brusc, până la limita îngheţului, iar primele precipitații sub formă de zăpădă au început să cadă necontenit de azi dimineață.

Zonele cu verdeață, grădinile și parcurile de joacă au îmbrăcat haine albe. Dacă fulgii de nea i-au bucurat pe copiii care petrec în aceste zile vacanța de Paști, pentru pomicultori ninsoarea le aduce câteva griji în plus.

Frigul și ninsorile au sosit în perioada în care majoritatea pomilor fructiferi sunt înfloriți, iar pe copacii tineri au ieșit primele frunzulițe.

Temperaturi la limita înghețului

Azi dimineață termometrele indicau +1 grad Celsius la Fălticeni, însă la noapte sunt așteptate temperaturi atmosferice sub 0 grade Celsius, în timp ce valorile termice normale pentru această perioadă se încadrează între 17 și 22 grade Celsius.

Miercuri dimineață, la ora 9, a intrat în vigoare Codul galben de ninsori.

Vremea se menține rece și mâine când sunt așteptate noi precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. Începând de sămbătă vremea va intra într-un proces ușor de încălzire.

Trafic rutier fără probleme

Pe drumurile din zona Fălticeni nu s-au înregistat accidente și nici blocaje. La această oră se circulă fără probleme pe toate drumurile județene și comunale.

Poliția Rutieră recomandă șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum și să păstreze o distanță suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să utilizeze corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.

Ninsori în luna aprilie și în alți ani

Meteorologii spun că ninsori în luna aprilie nu sunt o „noutate”.

Zăpezi au mai căzut în lunile aprilie din anii 1967, 1979, 1982 și 1987. Aceștia mai spun că schimbările bruște sunt asociate fenomenelor de inversiune termică și instabilitate atmosferică.

Câțiva fălticeneni mai în vârstă și-au amintit că în anii din urmă au sărbătorit de câteva ori Paștele pe o vreme asemănătoare cu cea de acum.

Glume la adresa vremii

Pentru că vremea este numai bună de un ceai cald și socializare, fălticenenii au scris pe Facebook cum văd ei revenirea iernii în aprilie.

Unii dintre localnici stau bine la capitolul umor.

„Abia am încheiat cu Paștele. Vine iar Crăciunul?”, … „Pregătim porcul de tăiere?”… , … „Te uită cum ninge în aprilie…”, … „Eu mi-am ales baba pe anul acesta. Pe baba asta o ducem la azil!”, … „Încă un pic și scoatem sania și schiurile”, … „Iar n-are ce face iarna?”, … „Nu mă supăr dacă vine Moș Crăciun de Paști!”, …„Hai la bulgăreală! Care vine cu noi?!”, … „Foarte tare! La școală mi-au spus că intrăm vacanța de Paște. M-au păcălit. Este vacanța de iarnă!”,  …„M-am culcat de Paște și m-am trezit de Crăciun. Așa mult am dormit?”.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI