Primăvara s-a albit la față: Ninsori abundente la FălticeniActualitate

Primăvara s-a albit la față: Ninsori abundente la Fălticeni

       Accesări: 1556

Previziunile meteorologilor s-au adeverit. Iarna s-a întors la mijlocul lunii martie cu ninsori abundente și temperaturi ușor scăzute sub zero grade. Prilej de bucurie pentru cei mici, care vor putea ieși cu sania și primăvara, iar pentru cei mari o ocazie de a demonstra dacă au sau nu spirit civic.

Vremea s-a răcit brusc, iar primele precipitații sub formă de zăpădă au început să cadă necontenit.

La datorie

Un strat de peste 20 de centimentri de zăpadă s-a așternut începând de ieri seară când a fost reactivat Comandamentul de intervenție la nivelul Primăriei Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Utilajele din parcul auto al municipalității și ale operatorului local ELBI au ieșit la deszăpezit principalele artere ale orașului.

Pe timpul nopții patrule ale Poliției Locale au circulat și au monitorizat situația din trafic. Câteva autotrenuri nu au putut să urce strada Sucevei, însă drumul a fost deblocat câteva minute mai târziu după ce șoferii au reușit să le pună din nou în mișcare pe carosabil și le-au parcat la intrarea în municipiu.

Temperaturi la limita înghețului

Azi dimineață, la ora 6, termometrele indicau 1 grad Celsius la Fălticeni, insă la noapte sunt așteptate temperaturi atmosferice sub 0 grade. Meteorologii spun că valorile termice normale pentru această perioadă variază între 10 și 18 grade Celsius.

Miercuri dimineață, la ora 9, a intrat în vigoare Codul galben de ninsori.

Vremea se va menține rece și instabilă până vineri când sunt așteptate noi precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. Începând de sămbătă, vremea va intra într-un proces ușor de încălzire.

Trafic rutier fără probleme

Pe drumurile din zona Fălticeni nu s-au înregistat accidente și nici blocaje. La această oră se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile județene și comunale. Pe unele șosele traficul este îngreunat de zăpada viscolită și stratul mai consistent de zăpadă.

Poliția Rutieră recomandă șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum și să păstreze o distanță suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

Autorităţile ne recomandă ca, atunci când plecăm la drum, să avem cauciucuri de iarnă în stare bună, să avem rezervorul plin şi să ne asigurăm că nu sunt probleme la sistemul de încălzire al autoturismului.

Legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.

Livezile și culturile agricole nu sunt în pericol

Pomicultorii din zona Fălticeni spun că zăpada este mană cerească pentru livezi. Aceștia speră ca temperaturile să nu coboare sub -2 grade Celsius. Unii pomi fructiferi au deja muguri, însă înghețul este cel mai mare pericol pentru arborii din livezi.

Agricultorii sunt și ei bucuroși de apariția ninsorii. Zăpada protejează culturile, iar după ce se va topi va fi sursă de apă pentru suprafețele însămânțate. Aceștia spun însă că stratul depus acum este numai bun pentru plantele care au ieșit deja la lumină.

Anul trecut a nins chiar după Paști

Ninsorile din luna martie nu sunt chiar o noutate pentru fălticeneni. Au fost ani când zăpezile au căzut pe Paști sau chiar în Săptămâna Luminată. Așa s-a întâmplat anul trecut când pe 20 aprilie un val de frig și ninsori s-a abătut asupra întregului județ.

Câțiva fălticeneni mai în vârstă și-au amintit că în anii din urmă au sărbătorit de câteva ori în timpul Postului Mare au avut parte de o vreme asemănătoare cu cea de acum.

Glume pe seama vremii

Apariția zăpezii în martie a fost prilej de glume pentru utilizatorii din Fălticeni aflați pe rețelele de socializare.

„…Am plecat primăvara și m-am întors iarna…”, „…Zic să facem iepurași de zăpadă, că tot se apropie sărbătorile Pascale…”, „…Scoatem globurile, instalația luminoasă și sania sau lumânările?…”, „…Este iarnă în martie. Care mergeți cu colinda?…”, „…Și a venit primăiarna din nou. Hai la sanie!…”

ȘTIRI