Î.P.S Pimen și un sobor de 20 de preoți au sfințit noua poartă țărănească din RădășeniActualitate

Î.P.S Pimen și un sobor de 20 de preoți au sfințit noua poartă țărănească din Rădășeni

       Accesări: 112

 

Zi de sărbătoare și moment festiv la Rădășeni. Autoritățile comunei au dorit ca pe 25 noiembrie să fie sfințită noua poartă țărănească aflată la intrarea dinspre Fălticeni. Data nu a fost aleasă la întâmplare, astăzi fiind hramul Bisericii din Lemn, un monument cu o vechime de peste 400 de ani.

La două luni de la încheierea lucrărilor de amenajare, preoții au sfințit poarta din stejar masiv, considerată de edilul Neculai Perju drept un simbol al comunei.

Slujba a fost oficiată de Î.P.S Pimen alături de 20 preoți. Din sobor au făcut parte protoiereul Constantin Patrolea, preoți din parohiile aflate în zona Fălticeni, dar și preoți ai locului, Petru Irimescu și Constantin Rotaru. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost întâmpinat cu pâine și sare de edilul Neculai Perju, în timp ce câțiva localnici, îmbrăcați în straie de sărbătoare, suflau în buciume.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Astăzi am asistat la partea finală și cea mai frumoasă dedicată acestui obiectiv pe care noi l-am realizat în toamnă. Noua poartă țărănească este un simbol al Rădășenilor și sperăm să rămână în continuare”, ne-a declarat primarul Neculai Perju. ”Am vrut să asociem această zi cu cea mai frumoasă zi a satului și anume hramul Bisericii din lemn, monument istoric, Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina, biserică ridicată în anul 1611 de domnitorul ”Ștefan Tomșa”. Sunt pentru sat, dar și pentru mine și noi toți cei de aici, sunt simboluri care ne reprezintă și dorim ca ele să rămână întipărite în mintea oamenilor astfel de evenimente”.

La propunerea preotului Petru Irimescu pe poarta țărănească din lemn masiv vor fi puse două icoane ale Mântuitorului Hristos și Maicii Domnului. Acestea vor încadra stema satului, mărul cu spicele de aur, și vor fi aduse de la Suceava.

După ceremonia de sfințire, un bătrân din Rădășeni i-a dăruit arhiereului Pimen un mănunchi de spice de grâu și i-a recitat versurile unei poezii care elogiază dragostea și credința.

În ceea ce privește vechea poartă din lemn, care timp de 30 ani s-a aflat la intrarea în comună, autoritățile locale s-au răzgândit în privința locului unde va fi amplasată. Aceasta va fi așezată, cel mai probabil, la cimitirul satului. Varianta inițială era amplasarea în zona fostei cabane din Rădășeni. Primarul Neculai susține că terenurile din fosta zonă de agrement ar putea fi concesionate, iar viitorii investitori vor ar putea avea alte planuri pentru înfrumusețarea zonei.

Realizată integral din stejar și acoperită cu draniță, noua poartă țărănească este creația de meșterilor lemnari maramurșeni, din zona Sighetul Marmației. Poarta se sprijină pe opt picioare prinse în bride metalice ce sunt fixate într-un postament de beton.

Rudy Hödl

ȘTIRI