Î.P.S. Pimen și 25 de preoți au sfințit Paraclisul Sfintei Sofia: Altarul va fi deschis pentru închinare până luni searaActualitate

Î.P.S. Pimen și 25 de preoți au sfințit Paraclisul Sfintei Sofia: Altarul va fi deschis pentru închinare până luni seara

       Accesări: 3740

Revărsare de lumină, bucurie și har la un eveniment religios desfășurat înainte de Duminica Floriilor. Mai mulți clerici și credincioși au participat astăzi la sfințirea Paraclisului Sfintei Sofia din Fălticeni. Ridicat pe cheltuiala și terenul unor oameni de afaceri, capela a fost zidită la ieșirea din oraș, pe strada Plutonier Ghiniță.

Slujba sfințirii a fost oficiată de Î.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu preoți din Protopopiatul Fălticeni.

Înaltul ierarh a fost întâmpinat de ctitorii paraclisului cu buchete de flori, în timp ce preoții l-au așteptat, așa cum cere tradiția, cu Crucea și Sfânta Evanghelie.

Sfinţirea a urmat tipicul prevăzut de Biserica Ortodoxă Română. Slujba a început afară, în exteriorul paraclisului. La intrarea în lăcaş s-a făcut  începutul ceremonialului religios oficiat de Paşti. În piciorul Sfântei Mese din altar au fost aşezate moaştele unui sfânt, precum şi hrisovul, iar lăcaşul din masă a fost sigilat cu ceară de albine.

Mai apoi masa a fost spălată cu apă şi unsă cu Sfântul Mir în formă de cruce.

La finalul acestui ritual în cele patru colţuri ale mesei au fost aşezate icoane ale celor patru Evanghelişti ce au fost lipite cu ceară. Masa a fost acoperită cu o pânză albă legată în jurul piciorului mesei şi sigilată. Când masa a fost pregătită, pe ea s-au aşezat Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, crucile, chivotul, sfeşnicele.

Lucrarea de sfinţire s-a încheiat cu ungerea cu mir a altarului şi a interiorului bisericii. Pe parcursul acestui ceremonial, Î.P.S Pimen, purta deasupra odăjdiilor, o cămaşă lungă albă, fiind încins cu nouă prosoape, simbol al celor nouă cete îngereşti.

Tot acest ritual a fost „împletit” cu citirea unor rugăciuni care se rostesc doar la sfințiri. 25 de preoți au fost invitați de ctitorii lăcașului să slujească alături de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

După încheierea ritualului de târnosire, persoanele prezente la evenimentul religios au avut posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar.

Paraclisul Sfintei Sofia este primul lăcaș din Fălticeni pictat integral pe exterior, întocmai mănăstirilor din vechime. Platoul din fața lăcașului de rugăciune este personalizat cu 12 elemente din lemn care îi prefigurează pe cei 12 apostoli. Lucrările de pictură au fost realizate de pictorul Ioan Șoldănescu, iar amenajările exterioare de arhitectul Ben Lungu.

Ctitorii spun că lăcașul va fi deschis în fiecare dimineață pentru ca trecătorii și călătorii spre alte meleaguri să poată spune o rugăciune în liniște. Fiecare va primi în dar câte un acatist. Aici urmează să fie săvârșite cu diverse prilejuri Sfânta Liturghie.

Cei care nu au putut veni astăzi la sfințire, se vor putea închina în altarul Paraclislui Sfintei Sofia până inclusiv luni seara.

ȘTIRI