Hramul Bisericii Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina din RădăşeniReligie

Hramul Bisericii Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina din Rădăşeni

Vineri, 25 noiembrie2016, a fost zi de mare sărbătoare pentru localitatea suceveană Rădăşeni.

Biserica de lemn de la anul 1611, ctitorită de domnitorul Ştefan Tomşa al II-lea şi domniţa Elena, a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a cinsti pe Sfântul M. M. Mercurie şi Sfânta M.M.Ecaterina.

Timp de patru veacuri, această biserică a avut singurul hram ce îl cinsteşte ca ocrotitor pe Sfântul Mercurie.

Sărbătoarea a început din seara zilei de 24 noiembrie, când s-a săvârşit slujba vecerniei, şi a continuat în ziua de cinstire a Sfinţilor, cu oficierea Utreniei, a Acatistul Sfinţilor şi Sfânta Liturghie. În mijlocul credincioşilor s-a afat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de studenţi de la conservator, iar la momentul impărtăşirii credincioşilor (printre care s-au numărat şi 30 de copii), elevii de la şcoala gimnazială din localitate au cântat cântece religioase (au participat mulţi credincioşi, biserica fiind chiar neâncăpătoare).

IPS Pimen a fost întâmpinat, după datina străbună, cu pâine şi sare de către primarul Neculai Perju, majoritatea celor prezenţi şi copii fiind îmbrăcaţi în straie populare.

La sfârşitul slujbei IPS Pimen a citit rugăciunele de dezlegare, a oficiat slujba parastasului în faţa bisericii pentru preoţii, ctitorii şi toţi cei plecaţi la Domnul.

A urmat agapa frăţească pregătită după tradiţia locului, cu bucate alese pregătite de gospodinele parohiei şi toţi credincioşii care ajută la biserică.

A fost o atmosferă de poveste aşa cum, marii scriitori Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Vasile Lovinescu şi mulţi alţii au scris  cândva despre acest hram al Sfântului Mercurie şi Ecaterina (o dimineaţă răcoroasă în care copacii erau imbrăcaţi de promoroacă, iar prin ceaţa densă care semăna cu fumul ce ieşea din cazanele cu sarmale şi borş de la bucătăria bisericii, abia dacă se mai zăreau casele, se vedea cum rădăşenenii cu vestilele lor traiste îşi îndreptau paşii către biserica lui Tomşa, iar odată ce această plapumă gri se ridica, soarele încet încet îşi făcea simţind că şi Sfinţii Mucenici chiar participau la sărbătoarea închinată lor).

În cuvânt despre viaţa celor doi Mucenici, IPS Pimen a spus că trebuie să luăm ca exemplu şi pildă jertfelnicia lor. În timpul când ei au pătimit lumea era mai mult păgână, creştinii erau prigoniţi. Deşi era o vreme destul de grea pentru ei, erau mult mai uniţi, se dăruiau unul pentru celălalt şi niciodată nu dădeau înapoi, chiar dacă aveau să plătească cu preţul vieţii lor. Şi pentru acest fapt, al iubirii dintre ei, păgânii îi urau dar şi îi stimau, iar dragostea aceasta a dus la răspândirea creştinismului.

“În zilele noastre nu mai există aşa de mulţi idoli, pentru că avem un singur Dumnezeu, pe Cel de Sus, pe care Îl preamărin noi creştinii ortrodocşi, astăzi avem ca idol de fapt, această libertate pe care nu au avut-o înaintaşii noştri, şi pe care cei de astăzi nu ştim cum să o folosim din puţina credinţă, mândrie, păcate grele şi răutate. Astăzi ne aflăm în acestă biserică monument istoric de mai bine de 400 ani, care după străduinţa PC.Pr. Constantin Rotar şi a fiului PC. PR. Georgian Rotar, este restaurată complet, împodobită frumos  şi cu multă greutate întreţinută, dar  cu multă credinţă şi dragoste pentru ceea ce este sacru şi respect mai ales faţă de cele ne-au lăsat strămoşii noştri. Cinste părinţilor dumneavoastră şi cinste vouă pentru acest odor de mare preţ”.

Preotul Constantin Rotar a mulţumit pentru prezenţa Înaltului, a preotului Protopop Adrian Dulgheriu, a tuturor părinţilor, a tuturor credincioşilor, Primăriei Rădăşeni,  consiliului parohial,  gospodinelor parohiei, doamnelor preotese şi tuturor care ajută la biserica, lansând invitaţia ca nimeni să nu plece fără să guste din mâncarea pregătită cu multă dragoste şi pentru toată lumea, şi bineânţeles ca fiecare să guste din vinul de steşinică şi vestita perjărească.

Preotul Georgian Rotar a dăruit ÎPS Pimen, icoana cu Sfântul ocrotitor al Înalt Preasfinţiei Sale, Cuviosul Pimen cel Mare, în semn de preţuire pentru grija părintească pe care o are pentru biserica de la Rădăşeni şi pentru întreaga eparhie pe care o păstoreşte.

După agapa frăţească, pentru grija pe care o are Preotul Georgian faţă de sfânta biserică şi pentru toate activităţile desfăşurate în cadrul bisericii, a fost hirotesit iconom stravofor, asta însemnănd ca părintele să continue proiectele şi a le duce la bun sfârşit.

ȘTIRI