Hram la mănăstirea Sfântul Mina din RoșioriReligie

Hram la mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori

       Accesări: 2331

Sărbătoare a bucuriei sufletești și a dragostei de credință. Mănăstirea de călugări Sfântul Mare Mucenic Mina din satul Roșiori și-a serbat hramul în prezența unui număr mare de clerici și mireni. La slujba închinată ocrotitorului așezământului monahal au participat sute de ortodocși pe stil vechi din mai multe zone ale Moldovei.

Slujba de hram a început vineri seara cu Privegherea.

P.S. Teodosie Brașoveanul, P.S. Iosif Botoșăneanul și P.S. Ghlicherie Ieșeanul au oficiat, sâmbătă dimineața, Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Biserica principală a mănăstirii este închinată Marelui Mucenic Mina, părticele din moaștele sfântului fiind așezate în racla mare din incinta lăcașului monahal.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Slujba de hram și-a urmat cursul firesc cu toate etapele liturgice, răspunsurile fiind oferite de câțiva dintre psalții corului mitropolitan „Schimbarea la Față”.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut decanului de vârstă al soborului de arhierei care au oficiat Sfânta Liturghie.

PreaSfințitul Teodosie le-a amintit credincioșilor viața și faptele de vrednicie ale sfântului de origine egipteană, făcând o paralelă cu viețile altor sfinți mărturisitori care au urmat calea muceniciei pentru Hristos. Episcopul i-a îndemnat pe credincioși să nu uite de înfăptuirea binelui, de darurile milosteniei și de de legea iubirii care este însăși Ortodoxia.

La rândul său, starețul mănăstirii de călugări, a vorbit despre fericirea duhovnicească izvorâtă la zi de sărbătoare, dar și despre cum se poate transforma un necaz într-o bucurie, amintind despre incendiul din vară care a mistuit acoperișul și bunurile din corpul de chilii.

Arhimandritul Varnava le-a mulțumit tuturor celor din țară și străinătate care au contribuit la reconstrucția imobilului, spunând că monahii se roagă zi și noapte pentru toți binefăcătorii.

Egumenul chinoviei, în care viețuiesc șase călugări, a mai spus că biserica mare, acum aflată la etapa picturii murale, va fi sfințită la 1 septembrie 2019.

După slujbă cu o procesiune în care au fost scoase racla cu sfintele moaște, icoana făcătoare de minuni Maica Domnului „Umilenia” și alte odoare ale mănăstirii, iar arhiereii, preoții și mirenii au înconjurat biserica mare și paraclisul.

Sărbătoarea s-a încheiat cu obișnuita agapă frățească în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

ȘTIRI