Guvernul tehnocrat uită de noul spital din Fălticeni: Zero lei pentru continuarea și finalizarea lucrărilor de investițiiActualitate

Guvernul tehnocrat uită de noul spital din Fălticeni: Zero lei pentru continuarea și finalizarea lucrărilor de investiții

       Accesări: 846

Nici un ban pentru spital. Deși este finalizată în proporție de 90%, noua unitate medicală din Fălticeni nu s-a aflat pe lista investițiilor prioritare ale ministerului de resort. Așa se face că în primele două luni ale anului 2016 au fost prinși zero lei în buget pentru continuarea lucrărilor.

Managerul Vlad Morariu susține că situația noului spital se cunoaște la minister și că nu-și explică ce se întâmplă.

În timp ce pentru actualul spital, vechi de peste 150 de ani, se pregătește acreditarea pentru următorii 5 ani, pentru cel nou nu s-au găsit fondurile necesare pentru finalizarea clădirii.

Deputatul Ioan Stan susține că l-a interprelat de două ori pe actualul ministru al Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, pe tema continuării finanțării spitalului. Răspunsul ministrului nu l-a mulțumit deloc pe parlamentarul PSD.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Se pare că pe guvernul tehnocrat nu îl interesează ca oamenii să aibă acces rapid la servicii medicale de calitate. În bugetul pe 2016 nu au fost prinse fondurile necesare, de aceea am reluat interpelările la adresa ministrului tehnocrat al Sănătăţii. Într-un răspuns pe care l-am primit anterior el se referea la o Hotărâre de Guvern din anul 2010, dată pe vremea Guvernului Boc, potrivit căreia finanţarea revine autorităţilor locale, adică Primăriei Fălticeni.”, a declarat deputatul Stan. ”Este pur și simplu absurd. Amintesc faptul că Primăria Fălticeni a făcut demersurile necesare şi a obţinut tot de la același  Minister al Sănătăţii bani pentru dotarea spitalului cu aparatură medicală. Cel care trebuie să asigure fondurile pentru finalizarea spitalului este Ministerul Sănătăţii.”

La rândul său, primarul Cătălin Coman afirmă că fostul ministru Bănicioiu și Guvernul Ponta și-au arătat clar susținerea pentru noul spital, fapt dovedit prin alocarea celor 38 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor.

Edilul s-a arătat optimist spunând că speră să găsească înțelegerea necesară din partea Ministerului Sănătății pentru alocarea fondurilor necesare unui proiect cu o astfel de anvergură și care se apropie de finalizare.

”Primăria și Spitalul Fălticeni au făcut toate demersurile necesare la minister. Am rămas surprinși că în anul 2016 nu au fost prevăzuți bani pentru construcția noului spital, în condițiile în care suntem la 90% cu partea de construcție.”, susține primarul Coman. ”Din programul de guvernare actual, cât și din declarațiile primului ministru Cioloș și ale ministrului Sănătății reiese clar că se va investi în finalizarea lucrărilor începute și cu un grad de finalizare foarte mare. La Fălticeni avem un obiectiv cu un grad de finalizare spre maxim și sunt optimist că se va lua o decizie corectă astfel încât să putem continua și finaliza noul spital.”

Șeful administrației locale mai spune că pe vechiul proiect lucrările sunt finalizate în proporție de 96%.

Proiectul spitalului a suferit numeroase modificări impuse de legislația sanitară și cea privind siguranța la incendii. Primăria Fălticeni nu poate suporta din propriul buget finanțarea integrală a lucrărilor la spital, acesta fiind atributul Ministerului Sănătății.

În conturile Primăriei Fălticeni mai sunt aproximativ 4 milioane din cei 10 alocați anul trecut pentru continuarea lucrărilor.

Noul spital este un proiect început acum 25 de ani în urmă.

După ridicarea primelor elemente ale structurii exterioare, lucrările au stagnat.  Mai târziu șantierul a fost abandonat din lipsă de fonduri. Ani la rând la clădirea noului spital nu s-a pus o cărămidă. Pentru că și-au dat seama că este supradimensionat, autoritățile locale au decis ca unul din corpurile spitalului să fie transformat în bloc de locuințe pentru tineri.

Potrivit ultimului deviz actualizat, pentru finalizarea lucrărilor la noul Spital Municipal Fălticeni ar mai fi nevoie de 17 milioane de lei, adică aproape jumătate din suma alocată în anii 2013, 2014 și 2015 pentru reluarea lucrărilor la noul spital.

ȘTIRI