Guvernul României caută soluții pentru situaţia copiilor de origine română aflaţi în custodia serviciilor sociale finlandezeNațional

Guvernul României caută soluții pentru situaţia copiilor de origine română aflaţi în custodia serviciilor sociale finlandeze

       Accesări: 116

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, se află într-o vizită de lucru în Finlanda, în perioada 4-6 septembrie 2017.

Un subiect important aflat pe agenda de lucru a ministrului român în cadrul vizitei este situaţia copiilor de origine română ai doctorului Camelia Smicală Jalaskoski, aflaţi în custodia serviciilor sociale finlandeze.

Oficialul român a avut întrevederi, la Helsinki şi Tampere, cu Annika Saarikko, ministrul pentru familie și servicii sociale, Eva Biaudet, vicepreședintele Comisiei Juridice din Parlamentul Finlandez, dar şi Peter Stenlund, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe finlandez.

Oficialii români şi finlandezi au agreat consituirea unui grup de experţi români din care să facă parte reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi organizarea imediată a  unei sesiuni de consultare româno – finlandeze pe tema sistemului de protecţie a minorilor în scopul identificării celor mai bune soluţii în interesul copiilor, cu respectarea cadrului legislativ existent la nivel naţional, european şi internaţional, luând în considerare prevederile Convenţiei de la Haga şi a Convenţiei de la Bruxelles.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ministrul Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu mama celor doi copii, doctorul româno-finlandez Camelia Smicală Jalaskoski, şi a asigurat-o de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în acord cu reglementările în vigoare în cele două state, în ceea ce priveşte accesul copiilor la resurse care permit menţinerea identităţii culturale, lingvistice şi spirituale româneşti.

Copii vor începe de astăzi cursurile de limba română, urmând ca, pe viitor, să poată avea acces şi să beneficieze de asistenţă spirituală la Biserica Ortodoxă din Tampere.

“Trebuie, în fiecare moment, să ne gândim la binele minorilor. Să incercam să le păstrăm un nivel bun de cunoaştere a limbii române. Acesta este de fapt cel mai la îndemana vehicul de românism. Pentru pastrarea lui facem eforturi. Relaţia cu ţara, cu familia aflată departe, rămân resorturi pe care putem construi”, a transmis ministrul Andreea Păstîrnac.

Pe data de 19 septembrie 2017, o delegaţie formată din experţi români și ambasadorul României în Finlanda vor vizita cei doi copii româno-finlandezi, aflaţi, la acest moment, în custodia serviciilor sociale finlandeze.

ȘTIRI