Guvernul olandez este preocupat de succesul romanilor pe piata munciiLocal

Guvernul olandez este preocupat de succesul romanilor pe piata muncii

       Accesări: 98

Ambasada Olandei la Bucureşti şi Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Suceava au organizat o şedinţă de lucru la Fălticeni. Evenimentul, ce a avut loc astăzijoi, 11 decembrie, în sala de şedinţe Iorgu Radu, a avut parte de o asistență numeroasă. Discuțiile s-au axat pe rolul important al informării prealabile, din surse oficiale, în perspectiva obţinerii unui loc de muncă în această țară.

Ambasada Olandei şi-a trimis reprezentanţii la Suceava şi Fălticeni, în perioada 3-4 decembrie 2014, pentru acţiuni de informare în cadrul unui proiect privind mobilitatea forţei de muncă. Acesta urmăreşte ca potenţialilor lucrători români să li se faciliteze succesul în activitatea profesională şi integrarea în comunităţile de destinaţie din Olanda.

Au fost prezenţi Geert Jan Buisman – secretar 2 în cadrul Ambasadei Olandei, responsabil regional al reţelei de consilieri, afaceri sociale, Rodica Cărăuşu – consilier afaceri sociale în cadru Ambasadei Olandei, primarul Cătălin Coman, Simona Sofroni – director adjunct al AJOFM Suceava, Carmen Avram – consilier EURES (Reţeaua serviciilor publice de ocupare europene), reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Constantin Balauseac – şeful CL Fălticeni al AJOFM Suceava, Ion Filoteanu – reprezentantul patronatelor, Claudia Suseanu, Laurenţiu Tomescu, Gabriel Matei – directorii celor trei colegii din Fălticeni, Mihai Moisoiu – inspector în cadrul Centrului Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, cât și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Olanda este o ţară în care vin să lucreze multe persoane din Europa de est. Este bine pentru economia noastră, dar există şi anumite îngrijorări faţă de acestă situaţie. Inspecţia muncii şi alte servicii sociale constată că persoanele care vin din afară nu primesc întotdeauna aceleaşi drepturi ca şi angajaţii din Olanda: salarii mai mici, vacanţe scurte, condiţii proaste de locuire. Oamenii trebuie să fie informaţi înainte de a semna un contract. Nu înţeleg condiţiile contractuale, ajung în Olanda pe încredere, cu alte persoane. Guvernul nostru a decis să dezvolte activităţi de informare  în afara Olandei tocmai pentru pentru ca oamenii să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile înainte de veni în Olanda, să fie plătiţi la justa valoare a muncii lor, să-şi valorifice studiile. Scopul nu este să atragem cât mai multe persoane în Olanda ci le spunem celor care au decis să plece din România să fie informaţi bine”, a declarat Geert Jan Buisman.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prezente la întâlnire, au fost prezentate experienţe personale în ceea ce priveşte munca în străinătate: cum au obţinut informaţii despre locul de muncă, cum au ajuns acolo, care au fost condiţiile promise şi cele găsite la faţa locului, dacă au plecat cu forme legale, cum şi-au asigurat condiţiile de trai şi accesul la serviciile medicale.

Toate instituţiile şi organizaţiile prezente la întâlnire au exprimat propriile puncte de vedere vizavi de subiectul aflat în dezbatere şi au încercat să identifice cele mai utile soluţii de informare a persoanelor care doresc să muncească în străinătate, implicit în Olanda.

Oaspeții şi-au exprimat disponibilitatea de a reveni în Fălticeni în cadrul unor sesiuni de informare, cu ocazia acţiunilor AJOFM Suceava sau al unor activităţi organizate de unităţile de învăţământ.

Potrivit oficialilor Ambasadei, românii reprezintă un segment important al forţei de muncă din Olanda.

Din judeţul Suceava, cei mai mulţi muncitori sunt din zonele Fălticeni şi Suceava. Cele mai multe persoane lucrează în sectorul agricol şi în porturi, pe posturi care în general sunt refuzate de angajaţii olandezi.

Salariul minim brut în Olanda este de 1500 de Euro. O persoană care câştigă minimul pe economie rămâne după plata taxelor cu 1000 de euro în mână. Această sumă este înjumătăţită apoi de cheltuielile pentru locuire (chirie, ultilităţi și altele).

ȘTIRI