Grup infracțional din Fălticeni și zona arondată destructurat de DIICOT: 44 de persoane vor fi aduse la audieriActualitate

Grup infracțional din Fălticeni și zona arondată destructurat de DIICOT: 44 de persoane vor fi aduse la audieri

       Accesări: 72

mascati-perchezitieAu intrat pe mâna oamenilor legii. Mai multe persoane din Fălticeni și zona Fălticeni au fost săltate în această dimineață pentru trafic de țigări și deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – S.T Suceava, au efectuat astăzi, 25 mai, un număr de 56 percheziţii domiciliare, controalele vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în contrabanda cu ţigarete.

La sediul DIICOT Suceava vor fi aduse pentru audiere 44 persoane.

Alte 14 percheziții au fost efectuate și pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Brașov, Mureș, Prahova, Ilfov și în municipiul București.

La acţiune participă și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din Botoșani, Bacău, Iași, Vaslui, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna, București, Ilfov, Vrancea și Ploiești. De asemenea, la activități participă și polițiști de la serviciile pentru acțiuni speciale din Suceava, Botoșani, Neamț, Bistrița-Năsăud și Iași, precum și jandarmi.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste 3,5 milioane de euro.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014, pe raza municipiului Fălticeni și a zonelor limitrofe s-au constituit trei grupuri infracționale organizate, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, prin achiziționarea, depozitarea, transportul și vânzarea unor cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cunoscând că acestea au fost introduse în mod ilegal pe teritoriul României, pentru obținerea de beneficii materiale”, se anunță în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii susțin că unul dintre grupurile infracționale organizate au desfășurat activități infracționale și cu țigarete de proveniență comunitară (Grecia) care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu.

Potrivit DIICOT liderii grupurilor infracționale organizate coordonau achiziționarea de țigarete de proveniență extracomunitară de la furnizorii de pe raza județului Suceava care își aveau domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infracționale organizate identificau cumpărători de pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova, şi din municipiul Bucureşti, care sprijineau grupul infracțional organizat, prin asigurarea pieței de desfacere a țigaretelor provenite din contrabandă.

”Transporturile cu țigarete se efectuau între orele 18.00 si 08.00, fiind folosite drumuri puțin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de organele de poliție”, se arată în comunicatul de presă.

Din probele administrate în cauză a rezultat că ţigaretele erau transportate cu diferite mijloace de transport, înmatriculate în alte judeţe ale ţării sau în străinătate, având spaţii special amenajate, pentru disimularea ţigaretelor.

Anchetatorii mai spun că beneficiarii ţigaretelor achitau liderilor grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigaretelor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, apelându-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Rudy H.

ȘTIRI