Gropile din zona Fălticeni au devenit arii naturale protejate: Ce planuri surpriză au pregătit doi tineri ecologiști1 Aprilie

Gropile din zona Fălticeni au devenit arii naturale protejate: Ce planuri surpriză au pregătit doi tineri ecologiști

       Accesări: 1476

Gropile de pe carosabil sunt binevenite. Dacă șoferilor le scot peri albi, iar adminstrațiilor locale bani din buget, pentru ecologiști craterele din asfalt reprezintă șansa dezvoltării unui biosistem. După un model împrumutat din Australia și Noua Zeelandă, doi tineri ecologiști fălticeneni au reușit imposibilul și vor putea să-și vadă visul cu ochii.

Gică Peștișor și Margareta Pădureanu au primit avizele necesare pentru un proiect care schimbă definitiv destinația gropilor de pe șosele.

Acestea au fost declarate de la 1 aprilie 2017 arii naturale protejate.

Decizia este valabilă pentru drumurile publice naționale și județene din zona Fălticeni.

Denumite și gropi ecologice vii acestea vor avea două destinații precise. Dacă unele vor găzdui specii de floră, altele vor fi casa unor specii de faună sălbatică.

Tinerii spun că astfel vor ecologiza la modul cel mai pragmatic căile rutiere și totodată vor scuti statul de lucrări de asfaltare costisitoare.

„Suntem încântați că proiectul nostru este o realitate. Ceva asemănător funcționează cu succes pe continentul australian și ne-am gândit că putem implementa și în zona noastră.”, explică tinerii ecologiști. „Avantajele sunt multiple. Gropile ecologice vii sunt mici ecosisteme care vor aduce mult așteptata biodiversitate. Pe de altă parte, șoferii vor circula cu mai multă grijă pe șosele, iar polițiștii vor putea petrece mai multe ore la birou, economisind timp, carburant și hârtia proceselor verbale.”

Pe gropile mici vor fi plantați arburști, flori din zona montană sau plante medicinale, iar cele mari vor fi punctul de plecare spre acvarii subterane populate cu pești, crustacee și reptile, apa provenind din surse de adâncime sau de suprafață.

Un alt scop al proiectului este ca drumurile publice să fie transformate în adevărate muzee naturale în aer liber care vor atrage turiști în zonă și venituri la bugetul administrațiilor locale.

Noile caracteristici vor face ca acestea să devină primele șosele din Europa producătoare de oxigen care în același timp vor susține extinderea florei și faunei în afara arealului caracteristic speciilor.

Gică și Margareta au început inventarierea ariilor naturale protejate, înainte ca acestea să fie asfaltate. Numărul neașteptat de mare i-a obligat pe ecologiștii din Fălticeni să apeleze la voluntari, chemați la acțiune printr-un apel pe Facebook. Tinerii vor să implice și alți activiști în domeniu care prin acțiuni concrete vor sensibiliza și informa publicul și participanții la trafic.

Dacă proiectul va fi finalizat până la vară, tinerii vor să-l implementeze și în alte zone din județul Suceava unde gropile nu sunt valorificate la adevărata lor valoare.

ȘTIRI