Groapa de gunoi din Fălticeni va fi acoperită temporar cu un strat de pământ pentru stoparea incendiilorLocal

Groapa de gunoi din Fălticeni va fi acoperită temporar cu un strat de pământ pentru stoparea incendiilor

       Accesări: 2272

Municipalitatea trebuie să intervină în cel mai scurt timp pentru stoparea incendiiilor care se produc de mai bine de o lună la groapa de gunoi din Fălticeni.

Acesta este anunțul pe care primarul Cătălin Coman l-a făcut în cadrul ședinței Consiliului Local Fălticeni, în cursul zilei de marți, 29 octombrie.

Intervenția primarului Coman a venit în urma discuțiilor purtate în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pe tema autoaprinderii gropii de gunoi.

Din luna august a acestui an, a fost sistată depozitarea deșeurilor pe platforma temporară de la Fălticeni, în urma intrării în funcțiune a depozitului ecologic de la Moara.

Ulterior, din luna septembrie, Detașamentul de Pompieri Fălticeni a intervenit de mai multe ori pentru lichidarea incendiilor care se produc în depozit. Incendii s-au produs inclusiv în această săptămână.

În cei aproape 5 ani de funcționare s-au adunat peste 60.000 de tone de deșeuri, atât din Fălticeni cât și din localitățile învecinate.

Pentru că autorizația de funcționare a depozitului nu prevedea relocarea deșeurilor, închiderea după sistarea depozitării deșeurilor presupune lucrări de amploare, așa cum s-a întâmplat și în cazul fostei gropi de gunoi.

Aceste lucrări trebuie făcute de o firmă specializată, în baza unui proiect avizat de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava.

Referitor la acest acest aspect, primarul Cătălin Coman spune că Primăria Fălticeni a demarat procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Până la realizarea proiectului, APM Suceava a stabilit, ca măsură imediată, acoperirea temporară a gropii de gunoi cu un strat de pâmânt care să împiedice împrăștierea deșeurilor și alimentarea cu oxigen a focarelor care provoacă incendii.

Finanțarea lucrărilor pentru acoperirea temporară cu pământ a gropii de gunoi se va face din fondul constituit inițial pentru relocarea deșeurilor de la Fălticeni.

Lucrarea se anunță însă deosebit de dificilă date fiind focarele existente în depozitul de deșeuri și pericolul surpării pe anumite porțiuni.

Citește cum a fost închisă fosta groapă de gunoi a Fălticeniului

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI