Grădinița Specială Fălticeni sărbătorește 60 de ani de activitateEducație

Grădinița Specială Fălticeni sărbătorește 60 de ani de activitate

       Accesări: 675

Eveniment jubiliar la Grădinița Specială Fălticeni. La sfârşitul acestei săptămâni se împlinesc 60 de ani de activitate pentru unitatea destinată să-i ajute pe copiii cu deficiențe să-și dezvolte abilități pentru viață.

La manifestarea jubiliară organizată joi, 12 noiembrie 2015,  au participat primarul Cătălin Coman, vicepreședintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, inspectorul şcolar pentru învăţământul special, Ionel Dumistrăcel,  foste cadre didactice ale Grădiniței, directori ai altor instituții de învățământ din localitate, reprezentanţi ai unor instituţii publice, dar și părinți.

Invitaţii au avut cuvinte de apreciere la adresa activităţii derulate în cadrul instituţiei. Întâlnirea a constituit şi un prilej de aducere aminte a începuturilor şi evoluţiei grădiniţei pe parcursul celor şase decenii de existenţă.

O evocare emoţionantă i-a aparţinut Mariei Nistoreasa, fost director al grădiniţei. Festivitatea a avut parte şi de un bogat program artistic, susţinut de copii grădiniţei dar şi de invitaţii de la Şcoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După cum ne-a informat prof. Elena Varganici, directoarea instituţiei de învăţământ, Grădiniţa Specială Fălticeni s-a înfiinţat la 15 noiembrie 1955, ca urmare a desfiinţării Şcolii de Surzi de la Putna, în clădirea fostei Şcoli Normale de pe strada Ion Creangă nr. 10.

Copiii deficienţi de auz înscrişi la grădiniţă proveneau din toată zona de nord-est a ţării. Planul de şcolarizare a crescut de la 40 de copii surzi, în primii ani, la 80 de copii în anul 1982, când grădiniţa a primit o locaţie nouă, situată la adresa actuală. În prezent, grădiniţa are grijă de 105 copii cu deficienţe mintale, senzoriale şi/ sau asociate, autism.

Resursa umană este asigurată de un colectiv de 34 cadre didactice, din care 22 profesori pentru învăţământul preşcolar, 11 profesori psihopedagogi, 1 profesor kinetoterapeut, 24 angajaţi personal didactic auxiliar şi 10 angajaţi personal nedidactic.

Funcţionarea grădiniţei este finanţată de Consiliul Judeţean Suceava.

Grădiniţa dispune de spaţii utilate conform standardelor în vigoare destinate procesului de învăţământ, terapiilor specifice de compensare, odihnei şi petrecerii timpului liber.

ȘTIRI