Grădinița Specială Fălticeni încheie proiectul multilateral Comenius „Traditional Games Across Europe”Educație

Grădinița Specială Fălticeni încheie proiectul multilateral Comenius „Traditional Games Across Europe”

       Accesări: 389

Traditional Games Across Europe_5

În Grădinița Specială din Fălticeni, pe perioada a doi ani școlari (2013-2015), s-a desfăşurat  proiectul multilateral Comenius „Traditional Games Across Europe” în care alături de România au participat alte patru țări partenere: Bulgaria, Spania, Estonia și Turcia.

Coordonatorul acestui proiect la nivelul Grădiniței Speciale Fălticeni este profesorul  kinetoterapeut Oana Ostafi iar din echipa de proiect fac parte: prof. Elena Varganici – directorul unității, prof. Dorica Bordei, prof. Mariana Amarie, prof. Bîgu Maria – Manuela, prof. Carmen Andrei, prof. Monica Răileanu, prof. Violeta Scutaru, prof. Monica Ionuț.

Traditional Games Across Europe_2Dorința de a ne alătura acestui proiect a pornit de la convingerea că jocurile tradiționale împărtașite  vor motiva copii noștri și vor contribui substanțial la dezvoltarea lor morală,  psihică și fizică  datorită formării de atitudini pro-sănătate, cu respectarea principiilor etice fundamentale și a identității culturale specificice fiecărei țări participante în parte. În acest context, acest proiect s-a folosit de valorile  jocurilor tradiționale ca mijloc de a dezvolta armonios copiii pe cele trei axe fundamentale: trup, suflet și minte. Scopul proiectului a fost prezentarea, pregătirea și practicarea  diverselor metode și instrumente utile în timpul lucrului cu elevii, specifice fiecărei țări partenere în parte,  urmărind  trei aspecte diferite: jocuri, cultură și istorie. De asemenea, s-a realizat cu succes schimbul de experiență, învățând și jucând cu preșcolarii noștri jocurile tradiționale ale celorlalte țări partenere.  Aceste metode vor fi introduse în clase/grupe, mai întâi fiind testate de către profesori și elevi  în timpul vizitelor de lucru.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În cadrul acestui proiect, au fost organizate cinci vizite de lucru în primul an si cinci în cel de-al doilea an, realizându-se în total 20 de mobilități la nivelul unității.

“Primul an al proiectului a fost dedicat jocurilor tradiționale, astfel în vizitele de lucru am învățat jocurile tradiționale ale fiecarei țări, jucându-ne împreună cu copiii țării gazdă, apoi acestea au fost jucate în fiecare școală parteneră din proiect, realizându-se și  filmări care pot fi vizualizate pe blog-ul proiectului. Și pentru că, obiectivul nostru  a fost învățarea unui stil de viață sănătos, am discutat cu copiii și despre ce înseamnă acest lucru în activitățile cotidiene  iar aceste activități au dus la realizarea a două produse: o prezentare care a fost postată pe blogul proiectului menționat mai sus si un poster. Cel de al doilea an, a fost dedicat împărtășirii culturii și tradițiilor specifice fiecarei țări prin dansuri, cântece și costume populare. În aceeași idee, au fost postate pe blog-ul proiectului informații legate de tradițiile fiecărei țări. Poveștile au fost de asemenea un mijloc interesant de a ne cunoaște, asfel fiind realizate de către copiii  cărți și scenete cu povești. Am împărtășit experiența noastră și tradițiile și cu comunitatea  locală prin diverse acțiuni. În cadrul “Săptămânii altfel” au răspuns invitației noastre de a ne juca împreună, elevii și profesorii voluntari de la Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni, din cadrul Proiectului de Acțiune Comunitară “Visăm împreună la o lume mai bună”, coordonator prof. Gabriela Ariton și coordonatorul Grădiniței Speciale , prof. Mariana Amarie.

Traditional Games Across Europe_3Jocurile tradiționale învățate în acest proiect au fost jucate și în cadrul “Școlii de vară” organizată de către Asociația Euroșansa For Life și Grădinița Specială, coordonator prof. Mihaela Sandu. Beneficiarii acestei acțiuni au fost 25 de copii cu nevoi speciale din regiunea municipiului Fălticeni., la activitate participând un număr de 20 de elevi voluntari din scolile gimnaziale și liceele fălticenene, dar și  de 13 cadre didactice atât din cadrul unității noastre cât și din alte unități școlare.

La cea de a doua vizită de lucru organizată in Romania, profesorii si elevii de la Centrul Școlar  de Educatie Incluzivă Suceava au răspuns invitației noastre și ne-au încântat cu cântece și dansuri populare românești în preajma sărbătorilor de Crăciun , alături de preșcolarii grădiniței ce au pregătit și prezentat și ei momente artistice tradiționale pe scena Centrului Cultural,,Grigore Vasiliu Birlic” în cadrul celei de a VI- a ediție a spectacolului caritabil ,,Magia Crăciunului”. Spectacolul a fost organizat cu sprijinul partenerilor nostri ( elevi și cadre didactice voluntare), din cadrul celor trei colegii ale Municipiului Fălticeni: Colegiul,Vasile Lovinescu” – coord. prof. Acatrinei Lăcrămioara și Gabriela Ariton, colegiul ,,Nicu Gane ” – coord. prof. Otilia Grădinaru, uecolegiul,,Mihai Băcescu” – coord.prof.Maria Peiu și Grădinița Specială Fălticeni- coord.prof. Mariana Amarie. Partenerii noștri din cadrul proiectului Comenius au fost încântați și au apreciat în mod deosebit prezența acestora.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, cât si inspectorul școlar pentru învățământ special  Ionel Dumistrăcel, au răspuns  cu plăcere invitației  noastre, reprezentând oficialitățile locale  în cadrul întâlnirilor ce au avut loc în grădinița noastră pe parcursul întregului proiect.

prof. Oana Ostafi / prof. Mariana Amarie

ȘTIRI