GOSCOM va gestiona colectarea deșeurilor menajere în Fălticeni încă șase luni. Crește cantitatea de deșeuri facturată și tariful perceput cliențilorActualitate

GOSCOM va gestiona colectarea deșeurilor menajere în Fălticeni încă șase luni. Crește cantitatea de deșeuri facturată și tariful perceput clienților

       Accesări: 776

Consiliul Local Fălticeni a aprobat, în ședința ordinară de joi, 31 august, contractul de delegare de gestiune prin concesionare a serviciului de salubrizare în Municipiul Fălticeni și a altor reglementări referitoare la activitatea SC GOSCOM SA Fălticeni și modul de administrare a platformei temporare a deșeurilor menajere din Fălticeni.

Delegarea s-a făcut pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire prin acte adiționale.

Prin acest contract sunt reglementate și tarifele rezultate în urma licitației publice.

Pentru utilizatorii casnici, persoanele fizice și asociațiile de proprietari, cantitatea de deșeuri municipale luată în calcul va fi de 1,8 m.c/persoană/an, începând cu data de 1 septembrie 1017.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Prin urmare, odată cu majorarea cantității de deșeuri, de la 1,6 la 1,8 mc., va fi ajustat și prețul plătit de beneficiarii acestui serviciu, respectiv 8,03 lei pe lună (față de 6,55 lei până acum), valoare mai mică decât cea stabilită în planul tarifar al Sistemului de manaement al deșeurilor din județul Suceava, care este de 11 lei/persoană/lună.

Comunele învecinte, care în prezent transportă deșeurile menajere pe platforma temporară din Antilești, vor plăti, din luna septembrie, un tarif în cuantum de 18 lei/mc. De asemenea, comunele vor achita și o taxă de relocare a deșeurilor (pentru tranferul deșeurilor de la Fălticeni la depozitul conform de la Moara), în cuantum de 96,16 lei/mc.

 Am avut o procedură de licitație, în condițiile legii, pentru delegarea gestionării contractului de salubritate, până la darea în folosință a depozitului ecologic de la Moara. Din păcate, la nivelul Consiliului Județean Suceava nu se întrevede o dată certă la care prima celulă de la Moara să devină funcțională.

Prin urmare, trebuie să ne luăm măsurile de siguranță astfel încât gestionarea deșeurilor menajere în municipiul Fălticeni să nu devină o problemă pentru noi, cum se întâmplă, din păcate, în alte locuri din țară.

Sperăm că în cel mai scurt timp, prima celulă de la Moara să fie funcțională, să aibă operator și să putem duce gunoiul acolo, în acel depozit conform. Nu-i invidiez deloc pe cei de la Consiliul Județean Suceava, pentru că au întradevăr un cartof extrem de fierbinte de gestionat.

Problema deșeurilor este una majoră la nivelul întregii țări, asta și datorită directivelor și normelor europene, care de multe ori au pus căruța înaintea boilor. Întâi închidem groapa și apoi deschidem una nouă, când în mod normal ar fi trebuit să fie invers.

Sunt convins că la nivelul Consiliului Local Fălticeni vom reuși să gestionăm foarte bine această problemă, iar populația nu va avea de suferit. Sunt lucruri care nu depind de noi decât într-o anumită măsură. Vom vedea ce va fi pe viitor, în momentul în care vor fi lucruri clare la nivelul CJ Suceava, și vom ști cine gestionează platforma de la Moara, cine va opera sectorul acesta la nivelul județului.

Încercăm și reușim să fim un partener extrem de corect și atent al CJ Suceava, pentru că ne dorim și noi, ca și ei, să rezolvăm această problemă”, a declarat primarul Cătălin Coman.

ȘTIRI