Gheorghe Aldea susține subvenționarea operațiilor de protezare pentru fălticenenii apți de muncă și cu venituri foarte reduseAlegeri Locale

Gheorghe Aldea susține subvenționarea operațiilor de protezare pentru fălticenenii apți de muncă și cu venituri foarte reduse

       Accesări: 174

Sprijin pentru cei nevoiași dar și suferinzi. Persoanele apte de muncă și care au nevoie urgentă de protezare, sunt în atenția liderului Gheorghe Aldea, candidatul ALDE la Primăria Municipiului Fălticeni. El propune subvenționarea acestui tip de intervenție ortopedică în proporție de 100% de la bugetul local.

Măsura se adresează persoanelor trecute de 50 ani, cu venituri mici, persoane care construite cazuri sociale.

Gheorghe Aldea spune că protezările nu sunt subvenționate de CAS, iar municipalitatea poate interveni cu sprijinul financiar necesar. Anul trecut el a propus, fără succes, un amendament cu același subiect, însă numărul voturilor ”pentru” au fost prea puține pentru ca propunerea acestuia să treacă în Consiliul Local.

”Am avut foarte multe discuții cu persoane trecute de 50 de ani care nu aveau bani fie aveau bani puțini pentru achitarea contravalorii protezei.”, spune liderul formațiunii ALDE Fălticeni. ”Din păcate astfel de intervenții nu sunt subvenționate de CAS. Avem multe persoane în municipiu care necesită protezare.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Gheorghe Aldea spune că Primăria poate să intervină printr-o hotărâre de Consiliu Local, ori generală ori punctuală, pentru fiecare caz în parte și să acorde sprijin prin plata sumei ce revine intervenției de protezare. Costurile se ridică între 1.000 și 1.500 de lei, însă

Gheorghe Aldea estimează că de la bugetul local pot fi alocați bani pentru 10 – 15 protezări anuale, de care vor beneficia doar fălticenenii cu venituri reduse. La baza acordării acestor fonduri vor sta anchetele sociale realizate riguros de către angajații administrației locale.

Beneficiarii vor primi acest ajutor cu condiția ca protezările să se facă la Spitalul Municipal Fălticeni. Candidatul ALDE spune că unitatea medicală are doi medici ortopezi foarte buni, doctorii Vlad Morariu și Rareș Voinea, și că ar fi păcat să nu se profite de acest lucru.

Candidatul ALDE susține că pot fi susținute financiar 10 – 15 cazuri pe an, persoane care pot fi reveni mai târziu în câmpul muncii. El propune ca la fiecare execuție bugetară de la începutul anului să fie puși bani deoparte pentru protezări.

Fondurile  estimate de liberalul Gheorghe Aldea pentru sprijinirea intervențiilor ortopedice se ridică între 30 și 45.000 lei pe an.

Parte din banii alocați se vor întoarce la Spitalul Municipal Fălticeni de către CAS. La fiecare proiecție bugetară să punem în capitolul protecție socială să fie suplimentat, o sumă foarte mică față de alte cheltuieli care s-au făcut în momentul de fa.

Liderul local al Alianței Liberalilor și Democraților mai spune că administrația locală poate și trebuie să crească bugetul pe capitolul social.

Făcând aluzie la sumele cheltuite din bugetul local, Gheorghe Aldea spune că fondurile folosite pentru modernizarea fântânii arteziene ajung pentru protezări pentru următorii 10 ani.

ȘTIRI