Generalul de brigadă doctor Marius Crăciun va primi titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului FălticeniLocal

Generalul de brigadă doctor Marius Crăciun va primi titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Fălticeni

       Accesări: 523

Un militar de carieră va completa lista oamenilor valoroși care fac cinste orașului natal. Generalul de brigadă Marius Crăciun va primi mâine titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni”, cea mai înaltă distincție acordată unei persoane de către autoritățile localte. Ceremonia va avea loc la sediul Primăriei, în sala de ședințe Iorgu Radu.

Fălticenean get beget, Marius Crăciun a fost unul din ofițerii de excepție ai Armatei Române.

Realizările pe plan profesional sunt impresionante în cei peste 35 de ani de carieră.

Primii pași în viața de militar îi face la vârsta de 15 ani când începe cursurile la Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, urmate de studii superioare la Școala Militară de Ofițieri Activi de Infanterie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Rigurozitatea, devotamentul și profesionalismul i-au asigurat succesul în carieră. În paralel cu activitatea de ofițer, el s-a preocupat să-și completeze în permanență cunoștințele. Specializările au continuat cu studii la Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea de Arme Întrunite, Facultatea de Drept și Universitatea Națională de Apărare.

Una dintre cele mai valoroase experiențe le-a acumulat la Colegiul de Comandă și Stat Major din Kansas, fălticeneanul Marius Crăciun fiind primul ofițer al Armatei Române care s-a specializat la un centru de studii din SUA.

Competențele și experiența l-au recomandat pe mai departe, el devenind Comandant al Batalionului 64 Parașutiști și șef Birou în Comandamentul Trupelor de Parașutiști, iar mai apoi șef birou în Direcția Operații din Statul Major General.

A jucat un rol activ ca ofițer de stat major în Celula de Coordonare a Parteneriatului pentru Pace al NATO între 1998 și 2000. I-a fost atribută funcția de șef de echipă în echipa Observatorilor Militari ONU în Congo, în perioada 2001 și 2002.

Fălticeneanul Marius Crăciun este unul din ofițerii care în urmă cu un deceniu au pus bazele și au perfecționat mecanismele de funcționare ale Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei Române.

Apogeul carierei îl atinge în anul 2009 când devine comandant al Forțelor Speciale din MApN până la momentul pensionării, pe data de 31 decembrie 2016.

Cu merite și contribuții deosebite, apreciat în mod unanim în cercurile militare înalte, el va primi câteva distincții importante printre care „Legiunea de Merit” în Grad de Ofițer.

Următorul titlu va fi unul la fel de onorant pentru generalul de brigadă doctor Marius Crăciun, personalitatea care deveni cel de al 65-lea Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni.

ȘTIRI