Galbenă gutuieCultură

Galbenă gutuie

       Accesări: 220

În ultima duminică a anului ce tocmai a trecut, 2015, adică în data de 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, atunci când natura încă ne amăgea cu venirea primăverii pentru că soarele strălucea destul de puternic pe cerul senin, la ora 18, am participat la Concertul de Crăciun susținut de Corala Leon Băncilă condusă de d-șoara prof. Angela Focșa cu neobositu-i diapazon.

La ora aceea întunericul se așternuse deplin, dar impunătoarea clădire a Muzeului de Artă I. Irimescu ne-a primit luminată feeric, asemeni unui pom de Crăciun, așa că mai întâi ne-am oprit un moment pentru a-i admira frumusețea desprinsă parcă dintr-un basm, apoi am pășit în holul mare cu scara monumentală la mijlocul căreia formația avea să își susțină concertul.

Am luat loc pe scaunele ce s-au dovedit a fi, până la urmă, insuficiente, pentru că mereu au sosit alți și alți doritori de un astfel de spectacol; dar oamenii vin își găsesc un loc chiar și în picioare.

Concertul a început. Un colind, apoi altul și altul… Le-am ascultat cu sufletul pătruns de mirajul acestor sărbători de iarnă pline de tradiție și smerenie și am aplaudat cu bucuria inimilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dar atunci când părea că s-a isprăvit concertul, iată că din grupul coral s-a desprins o tânără precum un lujer, blondă, cu breton și cu o chitară în brațe, s-a apropiat de microfon și cu un glas limpede precum argintul a interpretat acel colind trist care cuprinde versul: ”Prea degeaba lacrimi, prea degeaba sânge… Lerui – ler!”. Mi-am simțit ochii umezi. Dar ca și cum nu ar fi fost de ajuns, tânăra blondă cu glas de argint, a continuat cu acel cântec – baladă – colind: -”Galbenă gutuie, dulce amăruie…”. Acest cântec, atât de plin de nostalgie, îmi place atât de mult încât, fără să vreau, amintirile m-au cuprins întorcându-mă către anii aceia din copilărie când și mama mea punea galbene gutui pe bufetul înalt cu vitrina cu rama crenelată, dar și ”în fereastra dinspre drum”. Obiceiul acesta l-am moștenit și eu și îmi place să înșir gutui – dulci amărui – pe fereastra dinspre grădină.

M-am lăsat cuprinsă tot mai mult de emoții, întorcându-mă în timp la lămpile din copilăria mea dar și a tuturor copiilor – galbene gutui, de lămpile la lumina cărora îmi pregăteam lecțiile pentru școală și apoi citeam, și citeam… Astfel, citind, am descoperit și lămpile cu globuri colorate ce luminau chipurile celor dragi, descrise de maestrul neîntrecut al metaforei, scriitorul Ionel Teodoreanu în al său volum Întoarcere în timp. Și tot citindu-l pe autorul Medelenilor, al lui Tudor Ceaur Alcaz și al multor altor romane, printre care și Masa umbrelor, i-am citit și pe cei evocați în acest volum, G. I. Brăileanu, M. Sadoveanu, G. Topârceanu, clasicii literaturii noastre dar și mulți alții.

Dar să mă întorc la concertul nostru și să îi felicit pe toți membrii Coralei Leon Băncilă, să le mulțumesc pentru dăruirea și plăcerea cu care realizează ceea ce ne oferă spre bucuria noastră, întrucât toți sunt salariați, deci depun un efort în plus pentru acest lucru. Mi-am dorit să o pot îmbrățișa și să îi pot mulțumi celei care mi-a făcut sufletul să vibreze și lacrimile să-mi alunece pe obraji.

Dar a mai urmat un moment, la fel de frumos, creat de fiul și cei trei nepoți, ca trei magi, ai d-nului prof. Gh. Dăscălescu, directorul muzeului.

Mereu ne întoarcem în timp, chiar și la acest Concert de Crăciun unde am fost invitați de către domnul director, ca de fiecare dată când se organizează activități culturale, lansări de carte, expoziții, evocări ale personalităților locale și altele, și altele. De aceea se cuvine să îi mulțumim acestuia cu recunoștință pentru toate momentele frumoase realizate de-a lungul anilor și să îi dorim numai sănătate pentru a ne mai oferi și altele multe asemenea.

Pentru mine a fost ca și cum acel concert s-ar fi petrecut sub lumina galbenă a gutuii ”dulce-amăruie”. Și mai cred că și ceilalți participanți au avut simțăminte asemănătoare alor mele, pentru că am observat cum și altora li s-a umezit privirea.

Galbenă gutuie, rămâi „lampă la fereastră toată iarna noastră…”

Coca Udișteanu

ȘTIRI