Fundația Caritatea despre cazul Maternității: ”Am “tolerat” continuarea activității pentru o plată simbolică”Actualitate

Fundația Caritatea despre cazul Maternității: ”Am “tolerat” continuarea activității pentru o plată simbolică”

       Accesări: 133

Soarta Maternității este în mâinile autorităților locale. Acestea trebuie să caute urgent o soluție pentru ca unitatea medicală să-și poată continua activitatea. Până la finalizarea noului spital, municipalitatea este nevoită să găsească cel mai potrivit spațiu pentru găzduirea provizorie a celor două secții, Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie.

Situația este cât se poate de complicată, având în vedere faptul că în Fălticeni puține clădiri din patrimoniul local sunt disponibile sau la fel de generoase, ca spațiu, precum actualul sediu al Maternității, al cărei proprietar este Fundația Caritatea din București.

Una din soluții ar putea fi corpul D al Colegiului ”Vasile Lovinescu”, aflat în conservare de doi ani. Inconvenientele sunt distanța față de zona centrală, dar mai ales necesitatea investirii unei sume importante de bani pentru adaptarea clădirii la specificul secțiilor amintite.

În ceea ce privește poziția Fundației Caritatea, lucrurile sunt cât se poate de clare. Samuel Izsak, directorul general al instituției amintite, care are ca obiect conservarea, administrarea, valorificarea patrimoniului cultural și spiritual al evreilor din România, afirmă că s-a ”tolerat” continuarea activității unității medicale pentru o plată lunară simbolică, deși aceasta este de aproape 6 ori mai mică decât cea stabilită prin Hotărâre de Guvern.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Fundația Caritatea a ”tolerat” continuarea activității în imobil pentru o plată simbolică de 2.500 lei pe lună, în timp ce valoarea chiriei legale, stabilită în baza unei Hotărâri de Guvern, se situează la valoarea de 14.382 lei”, ne-a declarat Samuel Izsak, directorul general al Fundației. ”Astfel, de la data restituirii – noiembrie 2008 – și până astăzi, Fundația Caritatea a subvenționat bugetul local, anual, cu 142.582 lei și, în total, până la data actuală, nu mai puțin de 900.000 lei!”.

Acesta a mai spus cotidianului Cronica de Fălticeni că s-a dat consimțământul având ca suport promisiunile făcute de fostul primar Vasile Tofan, care l-a asigurat că spitalul, aflat în construcție, se va deschide în curând. Mai mult, directorul general al Fundației Caritatea a adus în discuție și nivelul serviciilor medicale, în condițiile actuale.

”Am agreat acest lucru având în vedere necesitățile comunității locale dar și în baza promisiunilor repetate ale domnului primar Tofan ”că în curând se va deschide noul spital aflat în construcție” și că bugetul local nu poate suporta o chirie la nivel normal”, a explicat Izsak. ”Credem că nu este un secret pentru dumneavoastră cât și pentru persoanele care, din păcate, sunt nevoite să apeleze la serviciile acestui ”spital” că nivelul serviciilor medicale oferite sunt sub o normă acceptabilă în general și, desigur, sub o normă acceptabilă în Uniunea Europeană în anul 2015. Această situație persistă în ciuda eforturilor depuse de personalul medical care, desigur, nu își poate desfășura activitatea în mod adecvat în condițiile existente, în imobilul actual.”

Samuel Izsak recunoaște faptul că este o situație nedorită de nimeni și amintește de transferarea Maternității, singura de acest fel la o populație de 160.000 de locuitori. Cu toate acestea, Legea 165/2013 cu completările la Legea 10/2001 și OUG 94/2000, 83/1999 arată că imobilele preluate în mod abuziv, în perioada regimului comunist, se restituie cu condiția menținerii afectațiunii de interes public pentru o perioadă de 10 ani.

”Prevederile acesteia se aplică doar la imobilele retrocedate ulterior publicării acestei legi în Monitorul Oficial, respectiv ulterior lunii mai 2013 dar, chiar și atunci se plătește o chirie la nivel de piață”, menționează Izsak. ”Chiar în lipsa unei alte înțelegeri, nu considerăm că este în interesul comunității locale continuarea activității medicale în clădirea existentă. Din informațiile noastre, o mare parte din acei 160.000 de locuitori de care amintiți preferă și astăzi să apeleze la serviciile de maternitate din Suceava și, considerăm că decizia acestora este justificată (mai ales având în vedere distanța mică dintre cele două localități). Domnul primar Cătălin Coman cunoaște această situație nedorită de nimeni și caută soluții, având în vedere, printre altele, și relocarea temporară a activității maternității”.

Samuel Izsak susține că Fundația Caritatea este în continuă legătură cu autoritatea locală, așa cum a făcut și în trecut, pentru a găsi împreună soluții fezabile pentru Municipiul Fălticeni, dar care au în vedere și dreptul lor de proprietate.

ȘTIRI